„Trebuie să sperăm că există o evoluţie pozitivă, dar situaţia este pur şi simplu proastă”, apreciază Luis Echavarri, directorul AEN.
„Ultimele informaţi de la Recatorul numărul 2 arată că au existat probleme care nu se cunosc foarte bine şi care ar fi putut provoca fisuri; în plus, ar putea fi scurgeri radioactive”, precizează oficialul spaniol.
„La Tokyo, s-a observat puţin efectul radioactivităţii, dar la niveluri foarte scăzute, care nu pot avea efecte asupra oamenilor. Îngrijorătoare sunt aceste tendinţe. Înseamnă că există o sursă radioactivă care nu este izolată”, afirmă directorul AEN.
Echavarri a candidat în 2009 pentru funcţia de director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Funcţia este deţinută în prezent de japonezul Yukiya Amano.
Potrivit Guvernului nipon, nivelul radioactivităţii a scăzut marţi la centrala de la Fukushima (nord-est) după ce atinsese niveluri care puteau prezenta riscuri pentru sănătate.
Premierul nipon, Naoto Kan, le-a cerut persoanelor care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei să rămână în case.