Situaţia rămâne tensionată în nord-estul Germaniei din cauza inundaţiilor

Inundaţiile istorice care afectează de zece zile Germania, precum şi alte ţări din Europa Centrală, erau în curs de stabilizare marţi dimineaţa, dar situaţia rămânea tensionată în nord-estul ţării.

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului Situaţia rămâne tensionată în nord-estul Germaniei din cauza inundaţiilor

Situaţia rămâne tensionată în nord-estul Germaniei din cauza inundaţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Landurile Saxonia-Anhalt (nord-est) şi Schleswig-Holstein (nord) sunt cele care ridică cele mai multe îngrijorări, din cauza creşterii nivelului Elbei, în timp ce situaţia este de-acum stabilă în alte regiuni vizate până în prezent de inundaţii.

Aproximativ 9.000 de militari sunt mobilizaţi în Saxonia-Anhalt pentru a consolida digurile. În plus, lucrări de consolidare sunt efectuate la Schleswig-Holstein, mai ales la Lauenburg (40 de kilometri sud-est de Hamburg), unde Elba trebuie să atingă nivelul maxim joi. Cota de alertă de 9,30 metri a fost deja depăşită, ajungând la 9,56 metri, cu cinci metri mai mult decât în mod normal.

Cele mai vechi cartiere din Lauenburg nu aveau curent electric, iar aproximativ 400 de locuitori au fost nevoiţi să-şi abandoneze domiciliile.

Mai în amonte, nivelul Elbei s-a stabilizat, însă rămâne la niveluri excepţionale, iar autorităţile au menţinut starea de alertă, mai ales la Magdeburg, unde mii de persoane au fost evacuate şi încă nu s-au întors în propriile case.

După ce Angela Merkel a efectuat luni o a treia vizită pe teren şi a salutat munca "impresionantă" a echipelor mobilizate, preşedintele Joachim Gauck, la rândul său, i-a îndemnat pe germani să fie solidari. "Cer fiecărei persoane care trăieşte departe de catastrofă să reflecteze şi să-şi spună: şi dacă aş fi fost afectat şi eu", a declarat preşedintele german.

În timp ce cancelarul a evocat pagube în valoare de "miliarde", ministrul german al Economiei, Philipp Rösler, a anunţat marţi dimineaţa un fond de ajutorare a victimelor care va fi alimentat în mod egal de statul federal şi landuri, la fel ca şi cel de la inundaţiile din 2002.

În Ungaria, situaţia era de asemenea în curs de stabilizare. Dunărea continua să scadă, trecând de la 8,81 metri la ora locală 17.00 (18.00, ora României) luni la 8,59 metri la ora locală 07.00 (08.00, ora României) marţi. Limitarea circulaţiei trebuie să rămână în vigoare aproximativ o săptămână, dar Podul Maria-Valeria, care asigură legătura între Ungaria şi Slovacia la Esztergom (55 de kilometri nord de Budapesta), a fost redeschis circulaţiei.

În Europa Centrală, bilanţul victimelor umane ale inundaţiilor este de 19 morţi identificaţi, dintre care cinci în Austria şi zece în Cehia, unde şase persoane sunt date dispărute în continuare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici