Situaţie tensionată în Georgia, în urma manifestaţiilor antiguvernamentale

Ministrul georgian de Interne a anunţat, miercuri, că unii dintre liderii opoziţiei sunt bănuiţi că au legături cu serviciile speciale din Rusia, relatează postul de televiziune Rustavi2, în pagina electronică.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Situaţie tensionată în Georgia, în urma manifestaţiilor antiguvernamentale

Autorităţile georgiene afirmă că liderii opoziţiei au legături cu serviciile speciale ruse

Forţele de ordine au dispersat miercuri în forţă o manifestaţie a opoziţiei, organizată în faţa sediului Parlamentului georgian.

Ministerul de Interne a dat publicităţii o înregistrare video realizată de serviciile secrete, în care sunt prezentaţi lideri ai opoziţiei care discută cu angajaţi ai ambasadei ruse opţiuni de înlăturare prin forţă a guvernului de la Tbilisi.

Forţele de ordine georgiene au afirmat că Shalva Natelaşvili, liderul Partidului Muncii, Koko Gansahurdia, liderul Mişcării Libertate, parlamentarul Levan Berdjenişvili şi Goga Khaindrava de la Institutul pentru Libertate au menţinut legătura cu angajaţi ai ambasadei ruse, care sunt bănuiţi că ar lucra pentru serviciile de informaţii de la Moscova.

Ministerul de Interne a precizat că legătura dintre cele două părţi a fost asigurată de Tsotne Gamsahurdia, fiul primului preşedinte georgian, Zviad Gamsahurdia. 

Pe de altă parte, şeful Statului Major al armatei ruse, Iuri Baluievski, citat de Interfax, în pagina electronică, susţine că agravarea situaţiei din zonele de conflict ale Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud, ar putea fi cauzată de ingerinţa Statelor Unite.

"Pe cheltuiala cui Georgia are în prezent un buget al apărării de 820 de milioane de dolari? Cine construieşte această forţă care poate fi utilizată împotriva propriului popor mâine? Nu exclud această posibilitate", a declarat miercuri Baluievski, întrebat dacă agravarea conflictului de pe teritoriul georgian ar fi putut fi cauzată de o ingerinţă externă, în special cea a Statelor Unite.

Baluievski a evocat posibilitatea ca preşedintele georgian Mihail Saakaşvili să fi fost unul dintre cei care au pus la cale incidentul în care au fost implicate forţele ruse de menţinere a păcii, produs în Abhazia la sfârşitul lui octombrie 2007.

"Acesta a fost un act de provocare. Unul dintre cei care au participat la provocare a fost preşedintele Saakaşvili", a declarat Baluievski la Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici