Slovacia a depus plângere la Curtea Europeană de Justiţie împotriva sistemului UE de cote pentru distribuirea migranţilor

Slovacia a depus miercuri plângere, la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), împotriva deciziei Uniunii Europene (UE) de redistribuire a 120.000 de solicitanţi de azil între statele membre ale Uniunii, prima acţiune juridică împotriva acestei măsuri care a divizat blocul, relatează Reuters online.

Urmărește
250 afișări
Imaginea articolului Slovacia a depus plângere la Curtea Europeană de Justiţie împotriva sistemului UE de cote pentru distribuirea migranţilor

Slovacia a depus plângere la Curtea Europeană de Justiţie împotriva sistemului UE de cote pentru distribuirea migranţilor (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Aproape 890.000 de migranţi şi refugiaţi au ajuns, anul acesta, pe ţărmurile europene, un număr de aproape patru ori mai mare decât în 2014, potrivit ONU. Problema gestionării acestui aflux uriaş a provocat o ruptură între Guvernele statelor membre UE.

Germania şi Franţa se află în spatele acestui sistem de cote obligatorii - menit să ajute la distribuirea migranţilor între statele membre ale Uniunii, însă unele dintre statele cele mai mici, mai sărace şi mai conservatoare din punct de vedere social din cadrul blocului european au respins această idee.

Slovacia, Cehia, Ungaria şi România s-au opus cotelor obligatorii, însă măsura a fost adoptată în septembrie, în pofida acestei opoziţii, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Interne ai statelor membre UE.

"Cerem Curţii să stabilească faptul că decizia de impunere a unor cote obligatorii este invalidă", a declarat Fico pentru presă.

"Eu consider cotele absurde şi tehnic imposibile. Ceea ce am spus se adevereşte, cotele au devenit un fiasco", a apreciat el.

Slovacia, care urmează să primească 802 migranţi în baza acestui sistem de cote, argumentează că nu poate să-i ţină dacă ei vor să se mute în Germania sau în alte state membre mai bogate. Autorităţile slovace au primit anul acesta 154 de cereri de azil.

Ungaria intenţionează, de asemenea, să depună plângere în justiţie împotriva cotelor. Premierul Viktor Orban a declarat miercuri că UE şi Turcia ar putea să anunţe un acord, în următoarele zile, cu privire la mutarea a 400 până la 500 de mii de refugiaţi din Turcia direct în Uniune.

Orban a spus că se aşteaptă la presiuni din partea europenilor pentru ca să accepte aceşti refugiaţi, un lucru pe care Budapesta nu îl poate face.

Cehia şi România au anunţat că nu vor depune plângeri în justiţie împotriva cotelor.

Noul Guvern al Poloniei a revenit asupra angajamentului precedentului Cabinet proeuropean, de centru-dreapta, de a primi mii de refugiaţi, apreciind că atacurile de la Paris au relevat necesitatea revizuirii sistemului de cote.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici