Slovacia a preluat de la Olanda preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Ce problemne majore va avea de înfruntat preşedenţia slovacă

Preşedenţia slovacă a Consiliului UE, care a început vineri, 1 iulie, va avea de înfruntat două probleme majore care afectează coeziunea Blocului comunitar, anume criza refugiaţilor şi ieşirea Marii Britanii din Uniune, notează Deutsche Welle.

Urmărește
480 afișări
Imaginea articolului Slovacia a preluat de la Olanda preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Ce problemne majore va avea de înfruntat preşedenţia slovacă

Slovacia a preluat de la Olanda preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Ce problemne majore va avea de înfruntat preşedenţia slovacă

Premierul slovac Robert Fico, care timp de şase luni va deţine funcţia de preşedinte al Consiliului de Miniştri ai UE, a anunţat că intenţionează să joace rolul unui mediator neutru şi onest în cadrul unei Uniuni Europene în criză.

Totuşi, diplomaţii germani nu au încredere că premierul slovac va contribui prea mult la reformarea politicilor UE privind azilanţii ori la sistemul de distribuire a refugiaţilor în statele membre.

Slovacia a deschis o acţiune legală la Curtea Europeană de Justiţie pe tema schemei de distribuire a refugiaţilor, iar în timpul campaniei electorale, premierul Fico a afirmat că nu va tolera stabilirea de comunităţi musulmane în Slovacia.

Cu toate acestea, Peter Javorcik, ambasadorul Slovaciei la UE, este convins că, în următoarele şase luni, Fico va reuşi să dezvolte o "agendă pozitivă" pe tema politicilor privind migraţia.

"Actuala fragmentare a UE trebuie să fie inversată," a declarat Fico cu ocazia unei vizite la Bruxelles, în iunie. Însă, oficialul slovac s-a arătat mult mai puţin încrezător în ceea ce priveşte reformarea aşa numitelor "regulamente Dublin" care se referă la refugiaţi şi distribuirea azilanţilor.

Pe lângă chestiunea refugiaţilor, Slovacia se va confrunta şi cu efectele referendumului din Marea Britanie.

În septembrie, preşedenţia slovacă va găzdui un summit special al statelor UE, cu excepţia Marii Britanii, în cadrul căruia se va discuta viitorul Blocului comunitar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici