Slovenii resping prin referendum proiectul de reformă a sistemului de pensii - rezultate preliminare

Alegătorii sloveni au respins masiv, la referendumul de duminică, proiectul care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani, potrivit primelor rezultate parţiale, anunţate după numărarea a 50 la sută dintre voturi, relatează AFP.

Urmărește
6 afișări

Potrivit rezultatelor parţiale, 72 la sută dintre sloveni au votat împotriva reformei sistemului de pensii, susţinut de numai 28 la sută dintre alegători.

Guvernul de centru-stânga a avertizat, înaintea votului, că respingerea reformei riscă să aducă ţara într-o situaţie similară cu statele europene nevoite să recurgă la împrumuturi masive din partea UE şi FMI.

Rata de participare la vot a fost de numai 35,5 la sută.

Toate sondajele au indicat respingerea reformei, însă premierul sloven, Borut Pahor, a exclus deja posibilitatea de a demisiona din funcţie în cazul unei înfrângeri, exprimându-şi speranţa în producerea unui "miracol".

Liderul opoziţiei conservatoare, fostul prim-ministru Janez Jansa a apreciat că rezultatul referendumului reprezintă "o moţiune de cenzură împotriva aroganţei puterii" şi a cerut convocarea de alegeri legislative anticipate.

Înaintea votului, Pahor - care nu mai dispune de majoritate în Parlament - a lansat un ultim apel dramatic la adresa electoratului: "Până duminică, suntem încă stăpânii propriului nostru destin. Dar, dacă nu susţinem această reformă, finanţele publice riscă să se prăbuşească şi atunci stăpânii destului nostru vor fi statele care ne vor împrumuta bani", a spus el, referindu-se la situaţia Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Reforma sistemului de pensii, solicitată de UE şi FMI, a fost adoptată în decembrie de Parlament, însă a fost contestată de sindicate şi de principalul partid de opoziţie, SDS, care au reuşit să obţină convocarea referendumului de duminică.

Dezbaterea privind reforma s-a soldat cu o pierdere importantă pentru coaliţia de guvernare, după ce partidul pensionarilor DESUS s-a retras din alianţă, iar liderul partidului ZARES, Gregor Golobic, a demisionat din Guvern.

Banca Centrală şi instituţiile financiare internaţionale au avertizat asupra riscurilor cu care se va confrunta Slovenia în cazul respingerii măsurilor de reformă, considerate indispensabile din cauza îmbătrânirii populaţiei. Într-o rară incursiune în sfera politică, guvernatorul Băncii Centrale Slovene a cerut populaţiei să aprobe propunerea Guvernului: "Cerem alegătorilor să reflecteze foarte serios (...) la perspectivele pe termen lung", a declarat Marko Kranjec, adăugând că respingerea reformei poate pune în pericol ratingurile Sloveniei, crescând costul creditelor, afectând competitivitatea şi creşterea economică.

Slovenia, ţară cu două milioane de locuitori, este singura fostă republică iugoslavă care a aderat la UE (în 2004) şi la zona euro (în 2007).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici