- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Smirnov respinge un stat comun cu R. Moldova invocând voinţa poporului
Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat că Transnistria şi Republica Moldova nu pot forma un stat comun, iar negocierile ar trebui să vizeze normalizarea relaţiilor lor, într-un răspuns la interviul acordat de preşedintele moldovean, Vladimir Voronin.
Smirnov respinge un stat comun cu R. Moldova invocând voinţa poporului (Imagine: Mediafax Foto)
Smirnov îl acuză pe Voronin şi de idei nerealiste. El a precizat că a izbucnit în râs atunci când a citit strategia omologului său moldovean pentru reglementarea diferendului transnistrean. Liderul transnistrean a precizat că viitoarele negocieri se vor concentra pe normalizarea relaţiilor bilaterale, scrie Tiraspol Times, în ediţia online.
Întrebat dacă este dispus să să soluţioneze conflictul transnistrean împreună cu Voronin, a invocat voinţa poporului. "Cine spuneţi că ar trebui să decidă acest lucru? Cine trebuie să îşi normalizeze relaţiile? Răspunsul meu: Poporul moldovean şi transnistrean, iată cine", a declarat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
-
Yoon Suk Yeol vrea să se reprezinte singur în cadrul procedurilor judiciare
-
Zelenski recunoaşte: Ucraina nu mai poate elibera teritoriile ocupate de Rusia
"În avion (...), am citit acel interviu cu Voronin. Şi am râs atât de tare, încât stewardesele au venit la mine şi am comentat pe seama lui. Nu au decât un singur obiectiv: să îndepărteze Transnistria de Rusia. Avem însă peste 100.000 de persoane cu paşapoarte ruseşti. Avem chiar şi un stil de educaţie de tip rusesc, spre deosebire de sistemul românesc utilizat de Republica Moldova", a adăugat el.
"Republica Moldova încearcă să stea pe două scaune în acelaşi timp. Mai întâi, se îndreaptă spre NATO, Uniunea Europeană şi GUAM (o alianţă militară creată de Statele Unite pentru contracararea influenţei ruse la graniţele sale). Când i-a fost oferit un alt scaun, se îndreaptă spre Rusia", a explicat Smirnov.
Potrivit lui, voinţa alegătorilor, aceea de a nu exista un stat comun cu Republica Moldova, trebuie respectată. "În Transnistria, pur şi simplu nu mai există speranţe în Voronin. În 2006, am pus o întrebare clară la referendum: Ar trebui să ne unim cu Republica Moldova sau ar trebui să rămânem pe cont propriu? Circa 97 la sută dintre alegători au ales: vrem să trăim independent. După aceea, am întrebat direcţia în care ar trebui orientată politica noastră: Spre NATO şi Uniunea Europeană, sau spre Rusia? Aproximativ 97 la sută au răspuns: să consolidăm relaţiile cu Rusia. Pentru noi, acest lucru este lege", a declarat el.
Întrebat dacă ar putea exista un stat comun cu Republica Moldova, el a răspuns că nu. "Nu poate exista un stat comun cu Republica Moldova, şi poporul nostru a spus acest lucru foarte clar", a precizat liderul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO