Snowden, dispărut fără urmă. Washingtonul somează Moscova să i-l predea. Moscova neagă orice legătură cu Snowden

Statele Unite au somat Rusia să li-l predea pe fostul consultant al agenţiei americane de informaţii NSA Edward Snowden, ajuns duminică la Moscova, de la Hong Kong, dar care era de negăsit marţi, în contextul în care fostul spion încearcă să obţină azil politic în Ecuador.

Urmărește
1618 afișări
Imaginea articolului Snowden, dispărut fără urmă. Washingtonul somează Moscova să i-l predea. Moscova neagă orice legătură cu Snowden

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aflat la originea dezvăluirilor despre spionarea de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet în Statele Unite şi în străinătate, Edward Snowden este considerat un trădător de către Washington, care a cerut arestarea sa, pentru moment fără succes, Hong Kong-ului şi Beijingului, iar ulterior Moscovei.

Moscova neagă orice legătură cu Edward Snowden

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a negat marţi orice legătură între Rusia şi Edward Snowden, a calificat drept "inacceptabile" acuzaţiile Washingtonului la adresa Moscovei şi a spus că acesta "nu a traversat frontiera rusă".

Lavrov a sugerat astfel că Snowden ar fi putut să fi sosit pe aeroportul din Moscova.

"Nu avem niciun raport nici cu Snowden, nici cu relaţiile lui cu justiţia americană, nici cu deplasările lui în lume", a declarat Lavrov, adăugând că tânărul american nu a traversat frontiera rusă.

"Snowden nu a traversat frontiera rusă, iar noi considerăm întru totul nefondate şi inacceptabile încercările de a acuza Rusia că a încălcat legile Statelor Unite şi că aproape a organizat un complot, totul cu ameninţări împotriva noastră", a adăugat el.

Tânărul american, care s-a refugiat la Hong Kong pe 20 mai, ar fi sosit la Moscova, duminică, cu o cursă a companiei Aeroflot. El nu a fost văzut de nimeni de la anunţarea prezenţei sale în Rusia.

Nicio informaţie nu fost oferită despre locul în care s-ar afla. Deşi diverse surse afirmau că urma să ia luni o cursă spre Cuba, după care urma să meargă la Quito, Snowden nu a luat acest zbor.

Lavrov nu a confirmat şi nici nu a infirmat că Snowden ar fi aterizat la Moscova.

"El şi-a ales itinerariul singur. Am aflat acest lucru, la fel ca numeroase persoane de aici, din presă", a spus el.

Potrivit fondatorului WikiLeaks Julian Assange, tânărul tehnician american, al cărui paşaport a fost invalidat de către Statele Unite, deţine "documente de refugiat" eliberate de Ecuador.

Snowden este "sănătos şi în siguranţă", a declarat Assange luni, fără să precizeze unde se află, într-o conferinţă telefonică de la sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat de un an.

Foarte pornită împotriva Hong Kong-ului, care l-a lăsat pe Snowden să plece, în mod oficial din motive juridice, Casa Albă a cerut în mod ferm Rusiei să "studieze toate opţiunile pe care le are la dispoziţie pentru a-l expulza pe domnul Snowden către Statele Unite".

Preşedintele Barack Obama a declarat că ţara sa urmează "toate căile legale şi cooperează cu o serie de alte ţări" în vederea obţinerii arestării acestuia.

Secretarul de Stat american John Kerry a ameninţat luni China şi Rusia că vor exista consecinţe asupra relaţiilor cu Washingtonul, considerând "foarte dezamăgitor" faptul că fostul consultant CIA a putut să plece de la Hong Kong la Moscova.

Snowden "şi-a trădat ţara", a declarat şeful diplomaţiei americane, în cursul unei vizite în India.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a denunţat "o opţiune delibarată a Guvernului (chinez) de a elibera un fugar, în pofida unui mandat de arestare valid". "Această decizie are în mod incontestabil un impact negativ asupra relaţiilor" dintre cele două ţări, a adăugat el.

Surse informate au declarat pentru agenţia Interfax că Rusia studia o cerere de extrădare prezentată de Statele Unite.

Însă altă sursă a declarat că Snowden nu poate fi arestat şi extrădat, "în măsura în care nu a trecut frontiera rusă", referindu-se la prezenţa tânărului american în zona de tranzit de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.

Informaţii contradictorii s-au multiplicat luni cu privire la situaţia lui Snowden, care pare că nu s-a îmbarcat într-o cursă Moscova-Havana, pe care era înregistrat şi care a decolat luni după prânz.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, citată de agenţia Interfax, el a părăsit deja Rusia. "Ar fi putut să ia alt zbor. Este puţin probabil ca jurnalişti să fi fost martori la decolarea avionului său", a declarat această sursă.

Însă altă sursă din cadrul serviciilor de securitate ale aeroportului a declarat pentru agenţia oficială Itar-Tass că americanul se afla în continuare în zona de tranzit pe Şeremetievo.

Snowden urma să plece în Cuba şi să meargă ulterior în Ecuador, unde a cerut azil politic.

El s-a refugiat la Hong Kong pe 20 mai, după ce şi-a părăsit domiciliul din Hawaii, unde lucra pentru o firmă subcontractoare a NSA.

Într-un interviu pentru South China Morning Post, realizat pe 12 iunie, dar publicat marţi, Edward Snowden afirmă că s-a angajat la firma Booz Allen Hamilton cu scopul de a culege probe privind activitatea NSA.

"Funcţia mea în cadrul Booz Allen Hamilton îmi dădea acces la liste de aparate (calculatoare, telefoane mobile) spionate în întreaga lume de către NSA", a declarat el pentru cotidianul anglofon din Hong Kong.

"De aceea am acceptat postul, acum trei luni", a continuat el.

Firma l-a concediat pe tânărul american după primele scurgeri de informaţii în presă.

Inculpat pentru spionaj, Edward Snowden riscă 30 de ani de închisoare în Statele Unite.

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a anunţat luni că ţara sa va analiza "cu foarte mare responsabilitate" cererea de azil a lui Edward Snowden.

"Vom lua decizia pe care o vom considera cea mai potrivită cu respectarea absolută a suveranităţii noastre", a adăugat Correa într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Ecuadorul i-a acordat deja azil lui Julian Assange, şi el căutat de Statele Unite pentru publicarea în 2010 a sute de mii de documente diplomatice confidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici