Luna trecută, Parisul a luat prin surprindere ţările occidentale atunci când organizatorii Zilei Z a anunţat că adresează o invitaţie Moscovei, chiar în momentul în care Rusia lansează o nouă ofensivă asupra Ucrainei.
Oficiali din Marea Britanie, Statele Unite şi alţi doi aliaţi din cel de-al Doilea Război Mondial şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la această mişcare, ridicând întrebări care variază de la natura simbolică a evenimentului, probleme de protocol şi întrebări despre angajamentul diplomatic cu reprezentanţii ruşi.
Casa Albă nu este mulţumită de această invitaţie, au declarat doi oficiali ai administraţiei pentru POLITICO.
Un oficial guvernamental britanic a declarat că acţiunile Franţei - nu doar invitaţia la Ziua Z, ci şi găzduirea preşedintelui chinez Xi Jinping în această lună şi trimiterea unui reprezentant la învestirea preşedintelui rus Vladimir Putin - au fost „îngrijorătoare”.
Aceştia au spus că preşedintele Emmanuel Macron a dat impresia că „se vede deasupra disputei şi că, în cele din urmă, va fi o formă de mediator de pace” în ceea ce priveşte Ucraina, ceea ce au numit „complet deplasat”.
Un diplomat dintr-o altă naţiune europeană a declarat că Parisul „a luat pe toată lumea prin surprindere” cu invitaţia adresată Rusiei. Acelaşi diplomat şi-a exprimat frustrarea cu privire la lipsa de comunicare de la anunţ, având în vedere nivelul ridicat de reprezentare din partea mai multor ţări. Preşedintele american Joe Biden, regele Charles al Marii Britanii şi cancelarul german Olaf Scholz sunt aşteptaţi să participe.
Prezenţa Rusiei la ceremonia de Ziua Z nu ar fi o premieră. Putin a participat la cea de-a 60-a aniversare a Zilei Z şi la cea de-a 70-a aniversare, care a avut loc la câteva luni după ce Rusia a anexat teritoriul ucrainean Crimeea în 2014.
Tobias Ellwood, un parlamentar conservator şi fost ministru al apărării din Marea Britanie, a apărat demersul şi a declarat că, dacă Rusia nu ar fi fost invitată, atunci „am risca să estompăm geopolitica de astăzi cu unitatea de scop în înfrângerea nazismului în trecut”. Uniunea Sovietică a pierdut aproximativ 27 de milioane de oameni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.