Socialiştii francezi îl acuză pe Nicolas Sarkozy că intimidează presa

Publicat: 12 05. 2008, 08:26
Actualizat: 06 11. 2012, 08:53

Sarkozy a acuzat săptămâna trecută cinci instituţii de presă, inclusiv agenţia franceză de presă AFP, că îi afectează imaginea publică deoarece nu oferă destulă importantă unei sentinţe judecătoreşti împotriva fostei sale rivale la preşedinţie, socialista Segolene Royal.

De la primul comentariu făcut de Sarkozy, alţi membri ai partidului său au citicat AFP şi atacul s-a intensificat.

"Acesta este un nou ecran de fum menit să ascundă erorile Guvernului şi popularitatea scăzută a lui Sarkozy", a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist, Faouzi Lamdaoui.

"(Partidul de) dreapta încearcă, prin AFP, să intimideze jurnaliştii", a mai spus acesta în cadrul unui comunicat emis duminică.

Sarkozy este prieten apropiat cu patronii câtorva companii media importante din Franţa şi criticii l-au acuzat în repetate rânduri că încearcă să influenţeze presa, însă preşedintele francez a negat de fiecare dată.

Acuzaţiile sale împotriva presei vin într-un moment în care rata popularităţii sale a scăzut rapid atingând limite record, din cauza problemelor economice şi atenţiei excesive asupra vieţii sale personale. Presa a prezentat şi comentat mult pe marginea rezultatelor sondajelor.

Reprezentanţii media ai celor două sindicate principale, CFDT şi CFTC, au eliberat o declaraţie în care îşi exprimau îngrijorarea că Sarkozy încearcă să arunce vina pe jurnalişti pentru popularitatea sa în scădere.

Purtătorul de cuvânt al UMP, Frederic Lefebvre, insistă că partidul aflat la putere nu cere decât o presă "neutră". Acesta a acuzat AFP de "cenzură" deoarece nu a prezentat unele declaraţii de presă eliberate de partidul UMP pe marginea sentinţei Curţii Regale, în privinţa unei dispute de aproape zece ani între doi asociaţi pe marginea unor salarii neplătite.

AFP a respins acuzaţiile, apreciind că este liberă să decidă care sunt ştirile importante şi care nu sunt. Cele două sindicate au apărat agenţia, amintind că jurnaliştii au relatat despre decizia curţii şi nu era necesar să reia fiecare declaraţie a UMP.