„Ei cer hrană unor state africane care sunt printre cele mai sărace din lume, cum ar fi Zimbabwe”, declară o sursă diplomatică sud-coreeană pentru cotidianul JoongAng Ilbo.
Liderii de la Phenian insistă asupra necesităţii „urgente” şi „catastrofale” de a primi ajutor alimentar, dar cei câţiva diplomaţi care au vizitat Coreea de Nord apreciază că situaţia actuală este mai puţin gravă decât o descriu autorităţile, adaugă ziarul.
„Ţările occidentale încep să se întrebe dacă statul nord-coreean nu cere alimente doar din simple motive de politică internă, (…) mai degrabă decât dintr-o adevărată necesitate de a furniza hrană populaţiei”, a adăugat sursa diplomatică, care a solicitat anonimatul.
Producţia alimentară a crescut în 2010 în Coreea de Nord, a declarat săptămâna trecută ministrul sud-coreean al Afacerilor Externe, citând un raport al agenţiilor ONU.
Dar Phenianul şi-a înnoit apelurile de ajutor din cauza proastei gestiuni a stocurilor sale alimentare şi a vastelor sale cheltuieli militare, declarase ministrul, Kim Sung-Hwan.
Seulul a furnizat 400.000 de tone de orez vecinului său din nord până în 2008, dată de la care relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat puternic.
Programul nuclear condus de Phenian a determinat ONU să îşi diminueze ajutorul alimentar.
Coreea de Nord înregistrează cu regularitate perioade de penurie alimentară.