- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Societatea italiană, tot mai intolerantă faţă de români şi romi - raport
Procesul de integrare a străinilor în societatea italiană prezintă primele sale "deficienţe", subliniate de sentimentul crescând de xenofobie şi intoleranţă, mai ales faţă de români şi de persoanele de etnie romă, relevă raportul anual pe 2007 al centrului italian de cercetări socioeconomice Censis.
Societatea italiană, tot mai intolerantă faţă de români şi romi - raport
Cel de-al 41-lea raport anual referitor la situaţia socială din Italia, publicat vineri, semnalează faptul că societatea italiană începe să devină intolerantă faţă de imigranţi, deşi în anii precedenţi, institutul Censis subliniase buna capacitate a autorităţilor de la Roma de a gestiona activităţile de găzduire şi integrare a acestora.
Potrivit raportului - care menţionează, printre altele, tendinţa de fragmentare excesivă a competenţelor în materie de imigraţie, între diversele instituţii ale statului - xenofobia vizează în special comunităţile românească şi romă, în urma unor "episoade de o cruzime extremă, care i-au avut ca protagonişti pe cetăţenii străini provenind din Europa de Est" şi a creşterii "sentimentului de nesiguranţă colectivă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Intoleranţa a fost alimentată, parţial, şi de creşterea exponenţială a numărului românilor din Italia, de 260 la sută în ultimii cinci ani (mai precis, de la 95.039 de persoane în 2002, la 342.200 în 2006). Românii au devenit, astfel, a treia comunitate din Italia, deşi cifrele organizaţiei neguvernamentale Caritas menţionează 555.997 de români stabiliţi pe teritoriul italian, ceea ce ar însemna că ei reprezintă cea mai mare comunitate străină din această ţară.
În paralel, românii se situează în fruntea "clasamentului" persoanelor denunţate pentru diverse infracţiuni, în perioada 2004-2006. Ei reprezintă 37 la sută din străinii denunţaţi pentru furturi din buzunar, 29,8 la sută din cei denunţaţi pentru furturi de autoturisme, 26,9 la sută - furturi din magazine şi locuinţe, 15,4 la sută - infracţiuni violente, de tipul omorului, 16,2 la sută - violenţe sexuale.
Creşterea numărului cetăţenilor români denunţaţi este însoţită de o creştere paralelă a numărului deţinuţilor de origine română din închisorile italiene. În luna iunie a acestui an, ei erau în număr de 2.267, reprezentând 5,2 la sută din totalul deţinuţilor şi 14,5 la sută din numărul deţinuţilor străini.
Cu toate acestea, raportul Censis reaminteşte că cea mai mare parte a infracţiunilor săvârşite pe teritoriul italian sunt comise de străini fără drept de şedere, aşa cum erau şi mulţi dintre români, înainte de aderarea ţării la UE.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO