Şoferul lui Ben Laden primeşte 5 ani şi jumătate de închisoare

Salim Hamdan, fostul şofer al lui Osama ben Laden, a fost condamnat joi la cinci ani şi jumătate de închisoare, de un tribunal militar excepţional, o pedeapsă uşoară pentru acest prim proces al unui deţinut de la Guantanamo.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Şoferul lui Ben Laden primeşte 5 ani şi jumătate de închisoare

Şoferul lui Ben Laden primeşte 5 ani şi jumătate de închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acuzarea ceruse de dimineaţă o pedeapsă de "cel puţin 30 de ani" în timp ce apărarea a cerut clemenţă din partea juriului.

Miercuri, Salim Hamdan a fost declarat vinovat pentru "sprijin material acordat terorismului", pentru că a fost şoferul liderului terorist Osama ben Laden şi a transportat arme. Acuzaţia de "complot" în schimb nu a fost dovedită.

Concret, Hamdan care a petrecut deja peste şase ani la Guantanamo, nu mai are de executat decât cinci luni, întrucât preşedintele tribunalului, Amiralul Keith Allred a hotărât să acestuia i se va contoriza perioada petrecută de la inculparea sa în 2003, de cinci ani şi o lună.

Pentagonul a precizat însă joi că în cinci luni, acesta va rămâne reţinut şi "considerat pentru totdeaun combatant inamic", un statut care justifică pentru Statele Unite reţinrea pe o perioadă nedefinită a suspecţilor, în baza "războiului împotriva terorismului".

Purtătorul de cuvânt al pentagonului Bryan Whitman a recunoscut însă că Hamdan ar putea "beneficia de o reexaminare administrativă" a statutului său şi dacă îşi pierde statutul de "inamic combatant" va fi liber.

Întrebaţi despre această pedeapsă uşoară, avocaţii apărării au apreciat miercuri că Staele Unite sunt supuse unor presiuni internaţionale dacă refuză eliberarea cetăţeanului yemenit.

Autorităţile "vor trebui să decidă dacă vor continua să îl ţină prizonier ca «inamic combatant», ceea ce va confirma ipoteza că acest proces a fost un exerciţiu absurd sau dacă îl vor lăsa să plece", a apreciat joi Jonatham Drimmer, profesor de drept specializat în crime de război.

El a amintit că în cinci luni, o nouă administraţie va conduce Statele Unite, iar cei doi candidaţi la Casa Albă s-au pronunţat pentru închiderea centrului de detenţie, fără a oferi însă detalii cu privire la soarta celor 265 de deţinuţi.

Oricare ar fi statutul său juridic, Salim Hamdan, care risca închisoarea pe viaţă, şi-a primit sentinţa zâmbind. El a mulţumit juriului şi şi-a cerut din scuze victimelor atentatelor al-Qaida.

Deschis la 21 iulie, procesul pentru "crime de război" în faţa unui juriu militar de excepţie, o premieră după al doilea Război mondial, a făcut obiectul tuturor criticilor, apărării (avocaţilor militari) şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

Printre reproşurile aduse au fost utilizarea mărturiilor obţinute fie sub tortură fie fără ca acuzatul să îşi cunoască drepturile.

Rămâne de văzut cum va trata administraţia acest caz special, în timp ce sunt prevăzute alte procese, cu mult mai sensibile, respectiv al canadianului Omar Khadr, arestat la vârsta de 15 ani în Afganistan şi singurul occidental în reţinut la Guantanamo, şi al altor cinci persoane suspectate că au participat la atentatele de la 11 septembrie, printre care şi Khaled Sheikh Mohammed, presupusul oarganizator al acestui atac soldat cu aproape 3.000 de morţi.

"Hamdan nu a fost decât un peşte mic în marea al-Qaida", a precizat Jonathan Drimmer şi "a fost ales în mod evident pentru primul proces test în vederea dezlegării nodurilor acestui nou sistem juruduc şi pentru ca acuzarea să se poată pregăti pentru cazuri mai grave".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici