Sofia nu a renunţat la ideea de a reporni un reactor de la Kozlodui
Premierul bulgar, Serghei Stanişev, a declarat, vineri, că Guvernul de la Sofia nu a renunţat la ideea de a reporni cel puţin un reactor de la centrala nucleară Kozlodui, informează site-ul Novinite.com.
Sofia nu a renunţat la ideea de a reporni un reactor de la Kozlodui (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Stanişev a precizat, într-un discurs susţinut în Parlament, că Bulgaria încearcă în continuare să obţină acordul Uniunii Europene pentru repornirea unui reactor.
El a reamintit că închiderea reactoarelor 3 şi 4 de la Kozlodui a fost decisă în baza unui acord încheiat cu UE, iar Guvernul bulgar foloseşte în discuţiile cu Comisia Europeană un articol al tratatului, care prevede că, în cazul unor circumstanţe deosebite, măsura poate fi rediscutată.
Stanişev a promis că guvernul său va continua să lupte pentru drepturile Bulgariei în privinţa reactoarelor şi şi-a exprimat speranţa că rezultatele acestor eforturi vor fi vizibile în curând.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În luna ianuarie, autorităţile de la Sofia au cerut UE să permită repornirea a două reactoare nucleare de la Kozlodui, pentru a compensa pierderile provocate de sistarea importurilor de gaze ruseşti via Ucraina. "Criza gazelor nu este un dezastru natural, ci o lovitură politică din afară şi, ca stat membru al UE, avem dreptul la compensaţii politice şi solidaritate din partea blocului comunitar. Este rezonabil să cerem repornirea reactoarelor ca o compensaţie financiară pentru pierderile enorme", a declarat atunci ministrul bulgar al Economiei, Petăr Dimitrov.
Bulgaria a închis în 2006 cele două reactoare de 440 MW ale singurei centrale nucleare din ţară, aceasta fiind una dintre condiţiile impuse de UE în vederea aderării.
Bulgaria, dependentă în totalitate de importurile de gaze ruseşti, s-a numărat printre statele cel mai grav afectate de suspendarea livrărilor de gaze ruseşti via Ucraina.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO