„Belarusul a luat măsuri de răspuns la sancţiunile impuse Belarusului de Uniunea Europeană şi Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei belaruse, Andrei Savinih, într-un comunicat.
Statul a „pregătit o listă cu persoane care au interdicţie de intrare pe teritoriul ţării”, care, potrivit purtătorului de cuvânt, ar dăuna Belarusului şi cooperării cu alte ţări.
În plus, „controlul asupra finanţării ilegale în Belarus a activităţilor politice prin uniuni şi fonduri politico-sociale străine va fi consolidat”, a avertizat el.
La începutul lui februarie, 36 de state au decis să aloce un ajutor de 87 de milioane de euro societăţii civile din această fostă republică sovietică.
„Belarusul va continua contactele cu partenerii săi occidentali, dar vizitele delegaţiilor europene şi americane la nivel politic nu vor fi efectuate decât la invitaţia organelor puterii legislative sau judiciare belaruse”, a adăugat el.
Aceste declaraţii intervin la o zi după decizia UE de a adăuga pe lista funcţionarilor belaruşi vizaţi de sancţiuni alte 19 persoane, între care judecători şi procurori care au participat la procesele recente împotriva unor opozanţi belaruşi.
La 31 ianuarie, UE a decis deja să impună blocarea bunurilor şi interdicţii de viză preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi altor 157 de apropiaţi ai săi. Washingtonul a anunţat în aceeaşi zi că a „extins într-o manieră importantă” lista membrilor regimului care au interdicţie de viză.
În total, 43 de opozanţi, între care mai mulţi candidaţi la prezidenţiale, au fost inculpaţi în Belarus pentru tulburarea ordinii publice, pentru că au manifestat la 19 decembrie împotriva realegerii lui Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani.