„Verificăm informaţiile despre posibila utilizare a echipamentelor şi vehiculelor americane. Noi le-am transmis foarte clar ucrainenilor că nu susţinem folosirea de echipamente americane pentru atacuri în interiorul Rusiei”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, potrivit agenţiei Reuters.
Administraţia de la Washington exprimase scepticism, marţi seară, în legătură cu informaţiile privind utilizarea de echipamente militare de provenienţă americană în atacurile comise în regiunea rusă Belgorod.
„Suntem sceptici în acest moment privind autenticitatea acestor informaţii”, declara un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, subliniind că Washingtonul nu încurajează şi nu facilitează atacuri pe teritoriul Rusiei.
Combatanţi pro-ucraineni au pătruns luni pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Kievul a negat orice implicare în această incursiune, susţinând că sunt grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova. Însă combatanţii au pătruns în Rusia dinspre Ucraina şi, potrivit unor surse citate de cotidianul The Guardian, în cursul incursiunii au fost observate vehicule militare de fabricaţie americană, inclusiv de tip Humvee şi Maxxpro.
Un civil rus a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi în urma atacurilor comise luni de grupul pro-ucrainean în regiunea Belgorod, potrivit autorităţilor ruse. Administraţia de la Moscova a anunţat marţi respingerea incursiunii militare ucrainene, precizând că aproximativ 70 de combatanţi ucraineni au fost eliminaţi.
Potrivit unor oficiali citaţi de postul BBC News, liderii occidentali sunt îngrijoraţi de atacurile comise pe teritoriul rus, temându-se de escaladarea conflictului între NATO şi Rusia.
Armata Rusiei va riposta „extrem de dur” dacă vor mai fi incursiuni militare ucrainene pe teritoriul rus, a avertizat miercuri ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, citat de cotidianul Le Monde şi de site-ul Tagesschau.de.