Militarii belgieni care fac parte din Forţa Interimară a ONU în Liban (FINUL), „se îndreptau către Beirut şi At-Tiri”, locul unde se află contingentul belgian, în noaptea de luni spre marţi, „când convoiul lor a fost nevoit să devieze de la itinerariul prevăzut, din motive încă necunoscute”, a precizat Ministerul Apărării, într-un comunicat.
„Convoiul a intrat, atunci, pe un drum de nisip, dificil accesibil”, „în apropierea (localităţii) Srifa”, potrivit ministerului. „Coloana belgiană a fost blocată, iar în militari s-a aruncat cu pietre. Forţele armate libaneze au fost mobilizate, imediat, la faţa locului, pentru a interveni”, continuă ministerul.
„Convoiul a fost escortat, ulterior, până la tabăra coreeană din cadrul FINUL, în apropiere de Tyr, unde militarii belgieni au petrecut noaptea”, potrivit comunicatului.
„În timpul incidentului, doi militari belgieni au fost uşor răniţi, iar câteva vehicule avariate. Autorităţile libaneze şi FINUL au deschis o anchetă”, conchide comunicatul.
La sfârşitul lui mai, un atentat nerevendicat a rănit şase Căşti Albastre italiene şi doi civili, în sudul Libanului. O bombă artizanală a explodat, la trecerea unei patrule ONU prin localitatea Rmeile, lângă Saida, rănind grav doi soldaţi italieni.
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat „cu cea mai mare fermitate” acest atac „terorist”, primul împotriva trupelor ONU staţionate în Liban, din ianuarie 2008.
FINUL, creat în 1978 pentru a supraveghea frontiera dintre Liban şi Israel, dispune de 13.000 de militari, provenind din mai multe ţări, mobilizate în sudul Libanului. Italia are contingentul cel mai numeros (1.780), şi este urmată de Franţa (1.600) şi Spania (1.100 de oameni). Belgia are, în prezent, aproximativ 100 de militari în Liban, în principal genişti.