Producătorii de mere din nordul Italiei folosesc frigidere naturale pentru a-şi depozita producţia într-un mediu controlat. Aceasta rămâne la o temperatură constantă în toate anotimpurile.
La trei sute de metri sub livezile de fructe din Predaia, un mic oraş din regiunea Trentino, membrii grupului Melinda au creat 34 de zone de refrigerare în peşteri vaste, unde pot păstra 12-13% din producţia lor şi îşi reduc astfel costurile cu energia.
În interiorul peşterilor, merele sunt depozitate în cutii de plastic şi sunt transportate de muncitori care operează stivuitoare.
„La nivel de impact asupra mediului, am văzut mai multe avantaje şi un bun randament. Unul dintre ele este cu siguranţă în ceea ce priveşte nivelul de energie, deoarece, în urma unui test efectuat anul trecut… am măsurat o economie de 32% de energie electrică în peşteră”, a declarat Mauro Erlicher, managerul fabricii subterane.
Peşterile stochează aproximativ 30.000 de tone de mere, cifră care se aşteaptă să crească la 40.000 de tone în viitorul apropiat.
Erlicher a explicat că marile camere de depozitare frigorifică de la suprafaţă folosesc un „panou senviş” izolat cu poliuretan şi foi de metal pentru a menţine răcoarea în interior. În peşterile subterane, rocile acţionează ca „panou senviş”.
Înainte ca peşterile să poată fi folosite, rocile sunt răcite cu un gaz special până la o adâncime de 5-7 metri, ceea ce înseamnă că ulterior menţin o temperatură constantă de 1 grad Celsius.