Sondaj | 2 din 3 americani sunt în favoarea unei taxe pe avuţie aplicată celor foarte bogaţi: Banii ar putea finanţa zidul de la graniţa cu Mexicul

Aproape două treimi dintre americani sunt în favoarea unei taxe pe avuţie aplicată celor mai bogaţi membri ai societăţii, arată un sondaj realizat de Reuters/Ipsos, transmite site-ul agenţiei de presă.

Urmărește
3514 afișări
Imaginea articolului Sondaj | 2 din 3 americani sunt în favoarea unei taxe pe avuţie aplicată celor foarte bogaţi: Banii ar putea finanţa zidul de la graniţa cu Mexicul

Sondaj | 2 din 3 americani sunt în favoarea unei taxe pe avuţie aplicată celor foarte bogaţi: Banii ar putea finanţa zidul de la graniţa cu Mexicul

Ideea aplicării unei taxe pe avuţie celor mai bogaţi dintre americani a scos la iveală opinii divergente în rândul clasei politice americane. Preşedintele american Donald Trump şi susţinătorii săi republicani din Congres, laolaltă cu câţiva dintre cei mai mari investitori de la Wall Street, au catalogat ideea drept socialistă, în timp ce senatorii democraţi-progresişti Elizabeth Warren şi Bernie Sanders s-au plasat de partea celor care susţin o astfel de taxă pe avere pentru finanţarea serviciilor publice.

În pofida dezbaterii partizane de la Washington, taxa pe avere ar putea însă să se bucure de un foarte sprijin larg în rândul votanţilor americani, potrivit unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos. Aproape două treimi dintre americani sunt de acord că cei mai bogaţi dintre membrii societăţii trebuie să contribuie mai mult prin taxe.

Din cei 4.441 de americani chestionaţi în cadrul sondajului, 64% sunt puternic de acord sau "într-o oarecare măsură" de acord că "cei foarte bogaţi ar trebui să contribuie în fiecare an cu o pondere suplimentară din avuţia lor totală pentru a sprijini programe publice" - esenţa impozitului pe avere propus de Warren şi Sanders.

Rezultatele sunt similare în funcţie de sex, rasă şi venituri ale gospodăriei. În timp ce cei care se identifică ca democraţi susţin mai puternic ideea taxei pe avere, respectiv 77% din respondenţi, o majoritate dintre votanţii republicani - 53% - sunt de asemenea de acord cu ideea.

O taxă pe avuţie ar fi aplicată pe averea totală a unui a unui individ. Asta include şi acţiuni cotate, obligaţiuni şi proprietăţi deţinute, precum şi deţineri de numerar. Conceptul este similar cu baza taxei pe proprietate şi s-ar aplica separat de un impozit pe venit care se impune în prezent salariilor şi dividendelor, de exemplu.

Întrebaţi dacă "celor foarte bogaţi ar trebui să li se permită să-şi păstreze averea pe care o au, chiar dacă asta ar însemna creşterea inegalităţilor", 54% dintre respondenţi au respins ideea.

„Oamenii bogaţi au dreptul să-şi arunce banii pe Lamborghini-uri şi croaziere în jurul lumii, însă banii aceia ar putea fi folosiţi în alte modalităţi care ajută oamenii”, este de părere Esin Zimmerman, 53 de ani, un votant republican din oraşul Madison, Minnesota, citat de Reuters.

Zimmerman este de părere că taxa pe avuţie ar putea finanţa programe publice precum programele de susţinere a veteranilor de război sau cele pentru sprijinirea familiilor cu copii mici. "Banii ar putea finanţa zidul de la graniţă (cu Mexic - n.red.)", spune Zimmerman.

Senatorii democraţi Warren şi Sanders au prezentat ideea unei taxe pe avuţie ca elementul central ce va asigura finanţarea unor programe sociale propuse, unul dintre acestea fiind asigurări medicale plătite de stat pentru toţi americani, după modelul european.

Kathy Heron, 56 de ani, un votant republican din Santa Rosa, California, este de părere că preşedintele în exerciţiu Donald Trump ar trebui să susţină taxarea suplimentară a bogaţilor americani. "Noi suntem taxaţi de la un capăt la altul şi pur şi simplu pare că cei bogaţi nu-şi plătesc partea", consideră Heron.

În ultimii ani, instituţii economice serioase precum Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Rezerva Federală (Fed) au luat în serios posibilitatea ca o avuţie mare doar într-o singură parte a societăţii şi implicit o inegalitate mare este nu doar corozivă din punct de vedere politic, dar şi un element negativ pentru creşterea economică.

Din 2009 şi până în prezent, ponderea în avuţia naţională a americanilor ce fac parte din categoria celor 1% a crescut de la 27,8% la 32,2%, evoluţie condusă de către un raliu record al pieţei de capital americane, potrivit datelor băncii centrale americane. Asta în timp ce avuţia celor mai săraci 50% dintre americani reprezintă doar 1,5% din avuţia naţională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici