Sondaj: Arabii cred că economia este slabă în democraţie. Cetăţenii sunt mai preocupaţi de eficienţa politicilor guvernamentale

  • Potrivit unui nou sondaj important, arabii îşi pierd încrederea în democraţie pentru a asigura stabilitatea economică în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
  • Aproape 23.000 de persoane au fost intervievate în Egipt, Irak, Tunisia, Libia, Iordania, Mauritania, Liban, Maroc, Sudan şi teritoriile palestiniene de către reţeaua Arab Barometer.
  • Cei mai mulţi au fost de acord cu afirmaţia conform căreia o economie este slabă sub o democraţie.
Urmărește
812 afișări
Imaginea articolului Sondaj: Arabii cred că economia este slabă în democraţie. Cetăţenii sunt mai preocupaţi de eficienţa politicilor guvernamentale

Constatările vin la puţin peste un deceniu de la protestele din Primăvara Arabă, care au cerut schimbări democratice.

La mai puţin de doi ani de la proteste, doar una dintre aceste ţări, Tunisia, a rămas o democraţie, dar un proiect de constituţie publicat săptămâna trecută ar putea împinge ţara înapoi spre autoritarism, dacă va fi aprobat, relatează BBC.

Michael Robbins, director al Arab Barometer, o reţea de cercetare cu sediul la Universitatea Princeton care a colaborat cu universităţi şi organizaţii de sondare din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord pentru a realiza sondajul între sfârşitul anului 2021 şi primăvara anului 2022, spune că a avut loc o schimbare regională în ceea ce priveşte opiniile privind democraţia de la ultimul sondaj din 2018/19.

"Există o conştientizare din ce în ce mai mare a faptului că democraţia nu este o formă perfectă de guvernare şi că nu va rezolva totul", spune el.

"Ceea ce vedem în întreaga regiune este că oamenii suferă de foame, oamenii au nevoie de pâine, oamenii sunt frustraţi de sistemele pe care le au".

În majoritatea ţărilor analizate, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi sunt de acord cu afirmaţia conform căreia economia este slabă în cadrul unui sistem democratic.

De asemenea, în toate ţările intervievate, mai mult de jumătate dintre respondenţi declară fie că sunt de acord, fie că sunt foarte de acord cu faptul că sunt mai preocupaţi de eficienţa politicilor guvernului lor, decât de tipul de guvern.

Conform Indicelui de democraţie al EIU, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord se situează pe ultimul loc dintre toate regiunile cuprinse în acest indice: Israelul este clasificat drept "democraţie defectuoasă", Tunisia şi Marocul sunt clasificate drept "regimuri hibride", iar restul regiunii este clasificat drept "autoritar".

În şapte ţări şi în teritoriile palestiniene, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi la sondajul Barometrului arab sunt de acord cu afirmaţia conform căreia ţara lor are nevoie de un lider care poate "încălca regulile" dacă este necesar pentru a face lucrurile să meargă. Doar în Maroc mai puţin de jumătate dintre respondenţi sunt de acord cu această afirmaţie. Cu toate acestea, există, de asemenea, o proporţie considerabilă de persoane care nu sunt de acord cu această afirmaţie în teritoriile palestiniene, Iordania şi Sudan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici