- Home
- Externe
- (06.07.2022, 08:09)
- Iulian Moşneagu
Sondaj: Arabii cred că economia este slabă în democraţie. Cetăţenii sunt mai preocupaţi de eficienţa politicilor guvernamentale
- Potrivit unui nou sondaj important, arabii îşi pierd încrederea în democraţie pentru a asigura stabilitatea economică în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
- Aproape 23.000 de persoane au fost intervievate în Egipt, Irak, Tunisia, Libia, Iordania, Mauritania, Liban, Maroc, Sudan şi teritoriile palestiniene de către reţeaua Arab Barometer.
- Cei mai mulţi au fost de acord cu afirmaţia conform căreia o economie este slabă sub o democraţie.
Urmărește
812 afișări
Constatările vin la puţin peste un deceniu de la protestele din Primăvara Arabă, care au cerut schimbări democratice.
La mai puţin de doi ani de la proteste, doar una dintre aceste ţări, Tunisia, a rămas o democraţie, dar un proiect de constituţie publicat săptămâna trecută ar putea împinge ţara înapoi spre autoritarism, dacă va fi aprobat, relatează BBC.
Michael Robbins, director al Arab Barometer, o reţea de cercetare cu sediul la Universitatea Princeton care a colaborat cu universităţi şi organizaţii de sondare din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord pentru a realiza sondajul între sfârşitul anului 2021 şi primăvara anului 2022, spune că a avut loc o schimbare regională în ceea ce priveşte opiniile privind democraţia de la ultimul sondaj din 2018/19.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
"Există o conştientizare din ce în ce mai mare a faptului că democraţia nu este o formă perfectă de guvernare şi că nu va rezolva totul", spune el.
"Ceea ce vedem în întreaga regiune este că oamenii suferă de foame, oamenii au nevoie de pâine, oamenii sunt frustraţi de sistemele pe care le au".
În majoritatea ţărilor analizate, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi sunt de acord cu afirmaţia conform căreia economia este slabă în cadrul unui sistem democratic.
De asemenea, în toate ţările intervievate, mai mult de jumătate dintre respondenţi declară fie că sunt de acord, fie că sunt foarte de acord cu faptul că sunt mai preocupaţi de eficienţa politicilor guvernului lor, decât de tipul de guvern.
Conform Indicelui de democraţie al EIU, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord se situează pe ultimul loc dintre toate regiunile cuprinse în acest indice: Israelul este clasificat drept "democraţie defectuoasă", Tunisia şi Marocul sunt clasificate drept "regimuri hibride", iar restul regiunii este clasificat drept "autoritar".
În şapte ţări şi în teritoriile palestiniene, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi la sondajul Barometrului arab sunt de acord cu afirmaţia conform căreia ţara lor are nevoie de un lider care poate "încălca regulile" dacă este necesar pentru a face lucrurile să meargă. Doar în Maroc mai puţin de jumătate dintre respondenţi sunt de acord cu această afirmaţie. Cu toate acestea, există, de asemenea, o proporţie considerabilă de persoane care nu sunt de acord cu această afirmaţie în teritoriile palestiniene, Iordania şi Sudan.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump