SONDAJ: Conservatorii au şansa de a obţine majoritatea absolută datorită modului în care Merkel a gestionat criza din Grecia

Modul în care a gestionat Angela Merkel criza din Grecia le-a adus conservatorilor pe care-i conduce şansa de a obţine o majoritate absolută în cazul în care ar avea loc alegeri săptămâna viitoare, arată un sondaj de opinie publicat duminică, relatează Reuters în pagina electronică.

Urmărește
805 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Conservatorii au şansa de a obţine majoritatea absolută datorită modului în care Merkel a gestionat criza din Grecia

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezultatul sondajului a fost publicat la o zi după ce revista Der Spiegel a scris, fără să citeze vreo sursă, că Merkel a decis să candideze pentru al patrulea mandat de cancelar şi că a început să-şi pregătească deja campania electorală în vederea realegerii în 2017.

Merkel conduce Germania din 2005, iar în prezent guvernează în coaliţie cu Partidul Social-Democrat (SPD). Conservatorii CDU/CSU nu au mai guvernat cu o majoritate absolută de la al treilea mandat de cancelar al lui Konrad Adenauer, care s-a încheiat în 1961.

Potrivit acestui sondaj, realizat de Emnid pentru Bild am Sonntag, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a lui Merkel şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria, s-ar bucura de o susţinere de 43%.

Ancheta, efectuată asupra unui eşention de 1.860 de persoane, arată că, pentru prima oară din iunie 2005, susţinerea de care se bucură CDU-CSU este egală cu cea a tuturor celorlalte partide care ar obţine un scor mai mare de 5%, pragul intrării în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german).

Un asemenea rezultat le-ar oferi conservatorilor lui Merkel şansa să obţină o majoritate absolută în cazul în care ar avea loc alegeri săptămâna viitoare. Acest lucru este posibil ca urmare a faptului că extrema stânga ar pierde un punct procentual în susţinere.

O majoritate absolută le-ar oferi conservatorilor lui Merkel şansa să guverneze fără compromisuri în probleme ca reformarea pensionării şi salariul minim, ca cele pe care le-au făcut cu social-democraţii.

Modul în care Merkel a gestionat criza din Grecia, acţionând neobosit în negocierea planului unui acord cu Atena, este cel care i-a asigurat această susţinere.

"În timpul crizei greceşti, Merkel s-a prezentat în faţa poporului german ca un politician în care se poate avea încredere în situaţii dificile", a declarat pentru Bild am Sonntag Torsten Schneider-Haas de la Emnid.

Merkel a împărţit puterea cu SPD şi în primul ei mandat de cancelar. În al doilea, a guvernat împreună cu liberalii.

Germania nu limitează numărul de mandate pe care le poate deţine un cancelar. Helmuth Kohl a fost cancelar timp de 16 ani. El a fost învins în 1998, când a candidat pentru al cincilea mandat, de către Gerhard Schroeder (SPD). Însă niciunul dintre cei doi nu a fost la fel de popular în rândul alegătorilor ca Merkel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici