Realizat în 12 ţări din UE – printre care Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia şi Ungaria – sondajul a constatat că pesimismul cu privire la rezultatul războiului este alimentat de contraofensiva eşuată a Ucrainei, de blocajul american şi de posibilitatea ca Donald Trump să ajungă la Casa Albă.
Raportul – intitulat „Războaie şi alegeri: How European leaders can maintain public support for Ukraine’ – a constatat că 20% dintre europeni văd o victorie a Rusiei.
Constatările au fost făcute cu puţin timp înainte ca războiul să intre în al treilea an.
Deşi sprijinul pentru Kiev în rândul europenilor rămâne ridicat, o anumită formă de „acord de compromis” este considerată de către cei chestionaţi drept cea mai probabilă soluţie la război.
Acest lucru marchează o schimbare de sentiment, majoritatea europenilor afirmând că Ucraina trebuie să îşi recupereze toate teritoriile pierdute anul trecut pe vremea aceasta.
Autorii raportului au susţinut că, pe baza acestor rezultate, politicienii UE ar trebui să adopte o abordare mai „realistă”, care să se concentreze pe stabilirea modului în care poate fi obţinută pacea.
„Pentru a argumenta în favoarea continuării sprijinului european pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război”, a declarat coautorul Mark Leonard de la Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), care a comandat sondajul, citat de The Guardian.
Majoritatea europenilor „sunt disperaţi să împiedice o victorie a Rusiei”, dar nu cred că Kievul poate câştiga din punct de vedere militar, a continuat el.
Preferinţa de a împinge Kievul să accepte un acord de compromis a fost cea mai răspândită în Ungaria (64%), Grecia (59%) şi Italia (52%), în timp ce sprijinul pentru ca Ucraina să recâştige teritorii a fost cel mai mare în Suedia (50%), Portugalia (48%) şi Polonia (47%).
Opiniile au fost mai echilibrate în Spania, Ţările de Jos, Germania şi Franţa.