Aproximativ 68% dintre persoanele intervievate apreciază că această ameninţare este reală, faţă de 52% în 2014. Circa 28% dintre respondenţi sunt nesiguri în legătură cu o ameninţare militară străină la adresa Rusiei, de 1,5 mai puţini decât anul trecut (42%).
Concomitent, ruşii evaluează mai pozitiv situaţia armatei. Astfel, unul din patru respondenţi (24%) aprecia anul trecut că armata se afla „într-o situaţie bună”, pe când în prezent una din două persoane este de această părere (49%). Opiniile negative faţă la armată au scăzut de la 16 la 8% în decurs de un an. De asemenea, 40% dintre cei intervievaţi au apreciat că armata se află într-o situaţie „satisfăcătoare”.
Este de notat faptul că 40% dintre ruşi cred că este necesară consolidarea puterii forţelor armate, faţă de 30% în 2014. Alţi 42% afirmă că acest lucru nu este necesar, iar 7% sunt de părere că este necesară o scădere a puterii armatei.
În schimb, serviciul militar obligatoriu a devenit mai puţin atrăgător pentru ruşi decât era în urmă cu unul sau doi ani. Aproximativ 47% dintre respondenţi (56% dintre bărbaţi şi 39% dintre femei) afirmă că vor ca fiul, fratele sau soţul lor să servească în forţele armate. Alţi 47% spun că nu vor ca rudele lor să servească în armată, potrivit acestui sondaj, efectuat în perioada 14-15 februarie asupra unui eşantion de 1.600 de persoane, în 46 de regiuni ruseşti, şi care are o marjă de eroare de plus sau minus 3,5%.
Moscova este acuzată de către Kiev şi Occident că este implicată – cu armament şi oameni – în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de zece luni, după ce a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, în martie, pe fundalul crizei care a început în noiembrie 2013 cu proteste antiruse şi proeuropene, cea mai puternică criză din Europa de după războaiele din fosta Iugislavie. Rusia neagă orice implicare.