Sondaj Reuters / Ipsos: A crescut numărul americanilor care susţin demiterea lui Donald Trump

Sprijinul pentru demiterea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, a crescut în rândul americanilor care nu sunt afiliaţi politic cu trei procente faţă de săptămâna trecută, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Reuters şi Ipsos, dat publicităţii marţi.

Urmărește
1015 afișări
Imaginea articolului Sondaj Reuters / Ipsos: A crescut numărul americanilor care susţin demiterea lui Donald Trump

Sondaj Reuters / Ispos: A crescut numărul americanilor care susţin demiterea lui Donald Trump

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 18-22 octombrie şi arată că din ce în ce mai mulţi americani sunt nemulţumiţi, atât de politica externă a Administraţiei Trump, cât şi de scandalul privind legăturile lui Trump cu Ucraina.

Astfel, potrivit sondajului, 46% dintre americani au declarat că sunt de acord cu demiterea preşedintelui, în timp ce 40% dintre aceştia se opun demiterii.

Sprijinul pentru demiterea lui Trump a rămas relativ neschimbat în rândul americanilor care se declară republicani sau democraţi, însă a crescut în ultima săptămână în rândul cetăţenilor care nu se declară nici democraţi, nici republicani. Astfel, 45% dintre americanii neafiliaţi politic se declară în favoarea demiterii, în timp ce 32% se opun, acesta fiind cel mai ridicat procent al susţinătorilor demiterii din ultimul an.

Reuters notează că Donald Trump a câştigat alegerile din 2016 cu ajutorul americanilor neafiliaţi politic şi este foarte posibil ca el să aibă nevoie de sprijinul acestora şi în 2020, când intenţionează să candideze pentru un nou mandat de preşedinte.

Sondajul a fost realizat după ce preşedintele american a fost acuzat că i-ar fi cerut preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să demareze o anchetă în Ucraina în legătură cu fostul vicepreşedinte american, Joe Biden, în schimbul acordării de asistenţă financiară Kievului. Acuzaţiile la adresa liderului de la Casa Albă au dus la declanşarea unei investigaţii în Congres, care ar putea duce la demiterea acestuia. Cu toate că Trump a respins în repetate rânduri acuzaţiile, acest scandal a dus la scăderea sprijinului populaţiei pentru Administraţia sa, chiar şi în rândul republicanilor.

Un alt motiv de nemulţumire faţă de acţiunile liderului american îl reprezintă decizia acestuia de a retrage trupele din nordul Siriei pentru a-i permite preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, să lanseze o operaţiune împotriva miliţiilor kurde din Siria. Sute de mii de persoane au fost nevoite să îşi părăsească domiciliile în urma ofensivei turce, iar contestatarii lui Trump susţin că respectiva operaţiune ar putea duce la eliberarea din închisoare a mii de militanţi ai grupării teroriste Stat Islamic.

Ca urmare a acestor scandaluri, chiar şi sprijinul republicanilor faţă de politica externă a Administraţiei Trump a scăzut. Astfel, 73% dintre americanii care se declară republicani susţin politica externă a lui Trump, faţă de 79% în luna aprilie.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.

Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Foto: Hepta

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici