Sondaje electorale în Franţa: Crimele de la Toulouse vor avea un impact redus asupra votului în alegerile prezidenţiale

Mai bine de opt francezi din zece afirmă că asasinatele de la Toulouse şi Montauban vor avea avea un impact redus asupra votului lor în alegerile prezienţiale, care va fi influenţat în primul rând de problemele economice şi sociale, potrivit unor sondaje publicate marţi.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului Sondaje electorale în Franţa: Crimele de la Toulouse vor avea un impact redus asupra votului în alegerile prezidenţiale

Sondaje electorale în Franţa: Crimele de la Toulouse vor avea un impact redus asupra votului în alegerile prezidenţiale (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Un procent de 81% dintre francezi afirmă că "acest caz al criminalului de la Toulouse nu va avea un impact important" asupra votului lor în alegerile prezidenţiale, faţă de 17% care susţin contrariul.

Francezii vor ţine cont, înainte de orice, atunci când vor vota, de puterea de cumpărare - în proporţie de 42% şi de şomaj - în proporţie de 30%. Tema insecurităţii este considerată prioritară de numai 8% dintre repondenţi, potrivit acestei anchete realizată luni de Institutul BVA, la o săptămână după crimele din regiunea Toulouse, şi publicată de Le Parisien.

Candidatul socialist Francois Hollande este considerat cel mai credibil în privinţa tuturor temelor, mai puţin în privinţa Europei, unde este devansat de către preşedintele-candidat Nicolas Sarkozy, iar în privinţa temei insecurităţii cei doi se află la egalitate.

Sondajele privind intenţia de vot par, de asemenea, să arate un impact slab al crimelor.

Conform unui sondaj al Institutului IFOP publicat marţi şi realizat în perioada 22-25 martie, intenţiile de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale sunt stabile atât în privinţa lui Sarkozy, care este creditat cu 28,5%, cât şi în privinţa lui Hollande, creditat cu 27%, în timp ce Institutul IPSOS îi prezintă pe cei doi aproape la egalitate.

În turul doi, IFOP îl creditează pe candidatul socialist cu 54% din voturi, iar potrivit IPSOS va obţine cu 0,5 puncte mai puţin. Adversarul său din cadrul UMP este creditat de IFOP cu 46%, iar de către IPSOS cu 0,5 puncte mai mult.

Cele două sondaje îl prezintă pe candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon în creştere netă, la 13%, apropiindu-se astfel de candidatul Frontului Naţional (extrema dreaptă) Marine Le Pen, creditată cu 15,5% de IFOP şi 16% de IPSOS. În schimb, Francois Bayrou (centru) înregistrează o scădere de 1,5 puncte, coborând la 11,5%.

Un procent de 31% dintre persoanele chestionate afirmă că încă mai pot să îşi schimbe oprinia în primul tur, potrivit sondajului IFOP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici