- Home
- Externe
- (23.11.2022, 17:38)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sondaje: Erdogan va pierde alegerile prezidenţiale din 2023. Partidul lui Kemal Ataturk s-ar putea întoarce la putere după 44 ani
Potrivit ultimelor sondaje, "sultanul" Erdogan şi-ar putea pierde puterea după ce a condus Turcia cu o mână de fier timp de 20 ani. El a devenit premier în 2003 şi a fost ales preşedinte din 2014.
Urmărește
2240 afișări
Hepta
Primul tur al viitoarelor alegeri prezidenţiale sunt programate pe 18 iunie, iar cel de-al doilea pe 2 iulie 2023.
Potrivit unui sondaj postat de Hurryiet, Recep Tayyip Erdoğan din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (partid conservator de dreapta - în turcă Adalet ve Kalkınma Partisi, abreviat AKP) nu va putea câştiga alegerile din primul tur, dar se va plasa pe prima poziţie cu 36%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce enclava palestiniană
-
DNA despre scandalul panourilor: nu este dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană
-
Procurorii din New York spun că se vor opune respingerii condamnării lui Trump
Va fi urmat de:
- Mansur Yavaş din Partidul Republican al Poporului din Turcia - Cumhuriyet Halk Partisi în limba turcă, acronim CHP (partid social-democrat de centru-stânga, partidul în care Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul republicii turceşti, a fost membru) - 14,6%. Kılıçdaroğlu, un alt candidat şi liderul Partidului Republican, ar obţine 14,5%, iar İmamoğlu nu are şanse să intre în turul doi, având doar 3,7% popularitate.
- Selahattin Demirtaş din Partidul Democrat Popular (partid minoritar kurd de centru-stânga) - 9,5%
- Devlet Bahçeli din Partidul Mişcării Naţionaliste (partid ultranaţionalist de extrema dreaptă) - 8%
- Meral Akşener din Bunul Partid (partid kemalist naţional-conservator de centru) - 7,6%
Erdogan va fi învins în turul al doilea potrivit mai multor sondaje. De exemplu, Gazeteduvar susţine că Erdogan va fi învins în turul doi de către liderul republican İmamoğlu, cu toate că n-ar avea şanse să intre în turul doi. El ar putea câştiga cu 49%, iar preşedintele actual ar obţine 30,5%. Doar 25% dintre cei care au răspuns la sondaje au spus că sunt indecişi în cazul turului doi.
Cumhuryet susţine că în sondajul MetroPOLL, Erdogan va fi învins şi de Yavaş, ce ar putea obţine 47%. 17% dintre participanţii la sondaje au răspuns că sunt indecişi.
Gazeteduvar mai transmite că Erdogan va fi înfrânt şi în cazul în care se va confrunta cu Kılıçdaroğlu, liderul republican, care ar putea obţine 43%, iar preşedintele ar obţine 31%. 12% au răspuns că sunt indecişi.
Erdogan iese foarte şifonat şi în faţa lui Meral Akşener, candidata Bunului Partid, potrivit MetroPOLL.
În faţa celorlalţi candidaţi, Erdogan poate obţine al treilea mandat de preşedinte.
Dacă Erdogan este învins şi İmamoğlu, Yavaş sau Kılıçdaroğlu câştigă alegerile, pentru prima oară din 1950, Turcia va avea un preşedinte republican din partidul lui Ataturk.
Dacă câştigă Meral Akşener, va fi prima femeie preşedinte din istoria republicii turce. Ea ar obţine peste 37%, iar Erdogan 30%, în vreme ce 32% sunt indecişi.
În ce priveşte alegerile parlamentare, AKP pare să aibă popularitate crescută chiar dacă Erdogan şi-a pierdut susţinerea populaţiei.
Potrivit unui sondaj postat pe Twitter, AKP va obţine la limită 29%, iar CHP - 28%, dar următorul preşedinte va avea rol executiv mult mai întărit şi asta mulţumită lui Erdogan care a crescut prerogativele prezidenţiale în încercarea de a deveni un dictator cu o putere absolută. De la fondarea republicii, preşedintele Turciei a avut un rol ceremonial până să devină o funcţie executivă.
Următorul preşedinte ce va proveni de la CHP va putea da decrete prezidenţiale pentru de-erdoganizarea Turciei.
Erdogan ar putea fi investigat şi judecat pentru acuzaţiile de crime de război împotriva kurzilor din Siria.
Partidul republican al Poporului din Turcia reprezintă principiile de bază ale kemalismului: republicanism, reformism, pro-europenism, laicism, populism, progresism, naţionalism moderat şi etatism.
Mulţi politicieni republicani şi-au declarat sprijinul pentru drepturile LGBT şi mişcării feministe din Turcia.
Liderul principal al Partidului Popular Republican, Kemal Kılıçdaroğlu l-a criticat pe preşedintele Recep Tayyip Erdoğan după ce a transformat Hagia Sofia într-o moschee, ceea ce a compromis un secol de laicizare de la reformele lui Ataturk pentru modernizarea Turciei.
Partidul n-a mai fost la guvernare din 1979, dar în 2023 are şanse să-şi crească popularitatea pe măsură ce popularitatea partidului conservator scade din cauza regimului opresiv al lui Erdogan, implicat acum într-un război cu kurzii, în cenzurarea presei şi epurarea opozanţilor din instituţiile publice.
BU PAZAR MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ OLSA HANGİ PARTİYE OY VERİRSİNİZ? / Kasım 2022
— ALF Araştırma (@alfarastirma) November 19, 2022
- Cumhur İttifakı: %36,1
- Millet İttifakı: %41,4
" Araştırma 14 - 17 Kasım 2022 tarihleri arasında 41 ilde 2150 kişi ile Yüz Yüze yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. " pic.twitter.com/e00PiQHoaP
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gemini este acuzat că i-a spus unui utilizator „te rog să mori” și „ești o pierdere de timp și de resurse. Ești o pată pe univers”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Premierul Scoţiei respectă decizia nefavorabilă referendumului, dar nu va accepta negarea democraţiei
Citește și: Elveţia a adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe