Spania cere consiliului UE pentru protecţia datelor să discute despre ChatGPT

Agenţia spaniolă de protecţie a datelor a cerut organismului de supraveghere a confidenţialităţii din Uniunea Europeană să evalueze preocupările legate de confidenţialitate în legătură cu ChatGPT al OpenAI, a declarat, marţi, Agenţia, pentru Reuters.

Urmărește
191 afișări
Imaginea articolului Spania cere consiliului UE pentru protecţia datelor să discute despre ChatGPT

În contextul în care se intensifică monitorizarea globală a sistemelor de inteligenţă artificială (AI), Agenţia spaniolă de protecţie a datelor a cerut organismului de supraveghere a confidenţialităţii din Uniunea Europeană să evalueze preocupările legate de confidenţialitate în legătură cu ChatGPT al OpenAI.

Vestea solicitării AEPD a venit în contextul în care CNIL, autoritatea de supraveghere a confidenţialităţii din Franţa, a declarat că investighează mai multe plângeri privind ChatGPT, iar autoritatea de reglementare a datelor din Italia analizează măsurile propuse de OpenAI, susţinută de Microsoft Corp, ca răspuns la îngrijorările care au determinat autoritatea de reglementare să interzică temporar chatbotul la 31 martie. Consiliul de administraţie al autorităţii italiene de reglementare se întrunea marţi.

De asemenea, administraţia Biden a declarat că solicită comentarii publice cu privire la potenţiale măsuri de responsabilizare pentru sistemele de inteligenţă artificială, în contextul în care se ridică întrebări cu privire la impactul acestora asupra securităţii naţionale şi a educaţiei.

„AEPD înţelege că operaţiunile de procesare globală care pot avea un impact semnificativ asupra drepturilor persoanelor fizice necesită decizii coordonate la nivel european”, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

„Prin urmare, pe termen scurt, a solicitat ca problema ChatGPT să fie inclusă în următoarea şedinţă plenară a Comitetului european pentru protecţia datelor, astfel încât să poată fi puse în aplicare acţiuni armonizate în cadrul aplicării Regulamentului general privind protecţia datelor”.

O reuniune plenară a Comitetului european pentru protecţia datelor, care include reprezentanţi ai organismelor naţionale de supraveghere a confidenţialităţii datelor, este programată pentru 13 aprilie.

Nu a fost imediat clar dacă subiectul ChatGPT va fi discutat în cadrul reuniunii programate pentru această săptămână.

Într-o declaraţie trimisă prin e-mail către Reuters, EDPB a declarat că nu poate împărtăşi informaţii despre întâlniri. EDPB nu este, în general, implicat în investigaţii la nivel naţional, care ar fi responsabilitatea autorităţilor naţionale de protecţie a datelor, a spus acesta.

Demersul autorităţii de reglementare italiene a stârnit interesul altor autorităţi de reglementare în materie de confidenţialitate din Europa, care studiază dacă sunt necesare măsuri mai dure pentru chatbots şi dacă ar trebui să coordoneze astfel de acţiuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici