Mai multe ţări au încercat o serie de măsuri pentru a-şi convinge oamenii să se inoculeze, de la stimulente în bani la ordine directe până la interzicerea accesului în localuri, conform Reuters.
Nu este şi cazul spitalului Isabel Zendal din Madrid, unde angajaţii spune că tinerii vin fără stimulente, dornici să-şi revină la viaţa normală.
„Ceea ce vedem aici este o
Doar 5% din populaţia din Spania nu este dispusă să se vaccineze, mult sub statistica din Franţa -13% sau Statele Unite -19% , potrivit unui sondaj făcut de Morning Consult.
Dorinţa de vaccinare se explică prin coşmarul primului val de pandemie din Spania, în martie 2020, când au fost înregistrate peste 800 de decese în fiecare zi.
Apoi, Spania a crescut constant în clasamentul mondial, în special în ceea ce priveşte rata de vaccinare, deşi au existat probleme iniţiale de aprovizionare.
În ceea ce priveşte procentul populaţiei cărora li s-a administrat cel puţin o doză, Spania se află pe locul 11 la nivel mondial şi pe locul 4 în Uniunea Europeană.
„În strategia sa împotriva pandemiei, Spania şi-a pus cea mai mare parte din credinţă în vaccinare … şi oamenii au crezut în ea”, a declarat Quique Bassat, cercetător la Institutul Global de Sănătate din Barcelona.
Toţi cei cu vârsta peste 80 de ani sunt deja complet vaccinaţi, la fel şi 84,4% din cei cu vârsta de 60 de ani. Tinerii de până la 16 ani au început rezervările din 12 iulie, în regiunea Madrid.