- Home
- Externe
- (02.06.2021, 19:03)
- Mihai Draghici
Strategie de reformare. Comisia Europeană cere admiterea României, Bulgariei şi Croaţiei în Spaţiul Schengen
- Comisia Europeană a prezentat o strategie de reformare a Spaţiului Schengen
- Strategia prevede finalizarea procesului de admitere a României, Bulgariei şi Croaţiei în Spaţiul Schengen
- Comisia Europeană propune "un sistem eficient şi modern de management pentru frontierele externe ale UE", precum şi "consolidarea" Spaţiului Schengen
Urmărește
6255 afișări
Comisia Europeană a prezentat, miercuri, o strategie de reformare a Spaţiului european de liberă circulaţie Schengen, fiind propuse măsuri de optimizare a managementului frontierelor externe şi finalizarea procesului de admitere a României, Bulgariei şi Croaţiei.
Comisia Europeană a transmis, miercuri, Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene un document intitulat "Strategie în sensul unei funcţionări complete şi reziliente a Spaţiului Schengen".
"Astăzi, Comisia Europeană prezintă o nouă Strategie pentru a face cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume - Spaţiul Schengen - mai puternică şi mai rezilientă", anunţă Comisia Europeană, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu schimbă regulile pentru candidații independenți la alegerile prezidențiale. Ion Cristoiu, publicist și scriitor: „Favorizează un candidat care se va anunța: Victor Ponta”
-
Vot în Diaspora: Programul secţiilor de votare a fost modificat
-
Cristian Pistol: Sunt şanse ca la finalul anului 2025 să se circule pe autostradă între Tîgveni şi Bucureşti
-
Tarom înfiinţează o nouă societate de întreţinere şi reparaţii aeronave civile
Criza refugiaţilor, din 2015, a evidenţiat vulnerabilităţi în managementul frontierelor exerne şi în domeniul sistemului de migraţie, generând reintroducerea de controale la frontierele interne. De asemenea, au apărut controale suplimentare din cauza riscurilor teroriste. În plus, criza pandemiei a generat presiuni suplimentare asupra Spaţiului Schengen, astfel că multe state au reintrodus noi controale, afectând funcţionarea pieţei comunitare.
"Restabilirea Spaţiului Schengen fără controale la frontierele interne este un lucru extrem de important pentru întreaga Uniune Europeană. Acest lucru a fost recunoscut de Parlamentul European şi de Consiliul European, care au cerut restabilirea funcţionării normale a Spaţiului Schengen. (...) Spaţiul Schengen reprezintă una dintre cele mai clare manifestări privind o uniune din ce în ce mai mare între statele membre şi între cetăţeni", arată Strategia, vizualizată de MEDIAFAX.
Strategia prezintă măsuri esenţiale pentru susţinerea şi oferirea de compensare pentru lipsa controalelor la frontiere în cadrul Spaţiului Schengen, precum şi acţiuni de creştere a rezistenţei la viitoare provocări.
Comisia Europeană propune "un sistem eficient şi modern de management pentru frontierele externe ale Uniunii Europene", "consolidarea Spaţiului Schengen la nivel intern" şi "îmbunătăţirea sistemelor de guvernare pentru a stimula încrederea între statele membre şi pentru o mai bună pregătire în sensul gestionării crizelor".
Strategia prevede finalizarea extinderii Spaţiului Schengen, astfel încât Bulgaria, România, Croaţia şi Republica Cipru să beneficieze deplin de sistemul liberei circulaţii.
Comisia Europeană aminteşte că "Bulgaria şi România au primit evaluări pozitive" privind integrarea în Spaţiul Schengen, iar, recent, acest lucru a devenit valabil şi pentru Croaţia. "Comisia Europeană consideră că acum este momentul cel mai potrivit pentru a da curs acestor evaluări pozitive şi cere Consiliului să ia măsurile necesare astfel încât Bulgaria, România şi Croaţia să devină membre ale spaţiului fără controale la frontierele statelor membre", subliniază Strategia.
De asemenea, Comisia Europeană consideră că şi Republica Cipru va putea adera la Spaţiul Schengen după finalizarea cu succes a procesului de evaluare.
Comisia Europeană urmează să prezinte o Reglementare pentru revizuirea Mecanismului de Evaluare şi Monitorizare Schengen. De asemenea, Executivul UE va organiza constant forumuri Schengen şi evaluări privind modul în care a fost gestionată criza pandemiei la nivelul circulaţiei în spaţiul comunitar. În plus, va fi prezentat "un plan pentru situaţii de urgenţă" şi va fi propus un "Instrument de urgenţă destinat pieţei unice".
Citește pe alephnews.ro: NATO reunește Comitetul Militar pentru a întări apărarea, sprijinul pentru Ucraina și parteneriatele globale. Cât de pregătită este România pentru un eventual război
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Netanyahu nu a făcut niciun anunț oficial cu privire la acordul dintre Israel și Hamas. Ce ar cuprinde cele trei faze ale înțelegerii
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
CANCAN.RO
Orașul din România în care meteorologii Accuweather anunță NINSORI și temperaturi de -14 grade Celsius
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:29
Echipa naţională de fotbal a României va juca un meci amical contra Republicii Moldova
-
astăzi, 14:48
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1058. Rusia îşi epuizează tancurile moderne şi reduce utilizarea aviaţiei şi artileriei / ISW: Eforturile Rusiei de a anexa de facto Belarusul reprezintă riscuri strategice pentru SUA, NATO şi Ucraina / Forţele de apărare ale Ucrainei continuă să provoace pierderi grele Rusiei