Spaţiul Schengen riscă să devină o nouă "Cortină de Fier"

Modul în care statele din zona Schengen acţionează faţă de solicitanţii de viză ameninţă să creeze o nouă "Cortină de Fier" în Europa, arată un studiu realizat de filiala din Varşovia a Fundaţiei Soros, relatează Gazeta Wyborcza în ediţia online.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Spaţiul Schengen riscă să devină o nouă "Cortină de Fier"

Spaţiul Schengen riscă să devină o nouă "Cortină de Fier" (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

După aderarea la spaţiul Schengen, Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria au emis cu 50 la sută mai puţine vize pentru cetăţenii belaruşi, moldoveni, ruşi şi ucraineni.

"Această situaţie ameninţă să creeze o nouă Cortină de Fier", avertizează Grzegorz Gromadzki, analist la filiala din Varşovia a Fundaţiei Soros.

Fundaţia a efectuat un studiu pentru a vedea cum s-au schimbat politicile în domeniul vizelor ale ţărilor din Grupul de la Vişegrad după aderarea la zona Schengen.

Polonezii pot călători practic fără verificări în spaţiul Schengen, însă Polonia a trebuit să intensifice regimul de acordare a vizelor. Drept rezultat, pentru vecinii de est ai Poloniei, Schengen devine un simbol al izolării.

"Modul în care sunt trataţi solicitanţii de viză la consulatele europene este umilitor", susţine Roman Kabachiy, un cunoscut jurnalist ucrainean.

În Belarus, Ucraina, Rusia şi R.Moldova, lumea este nemulţumită în legătură cu modul în care sunt emise vizele. Spre exemplu, există reclamaţii referitoare la discriminarea tinerelor, cărora le este refuzată viza deoarece există suspiciunea implicării în activităţi de prostituţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici