Danemarca tocmai a anulat ultima rundă de negocieri pentru exploatarea gazelor şi a petrolului. Iar decizia a venit din dorinţa de proteja cât mai mult mediul înconjurător. Evident, infrastructura le permite.
Danemarca îşi propune să aibă 1 milion de maşini cu emisii scăzute sau zero până în 2030 şi să reducă cu 70% emisiile cu gaze de gaze cu efect de seră.
În România, stiuaţia este mai dificilă. Suntem în urmă cu tehnologia. Continuăm să producem oraşe pentru maşini, nu pentru oameni. O spune Magor Csibi, expert în mediu.
„De exemplu de foarte mulţi ani teoretic spunem că facem o tranziţie dar nu s-a întâmplat absolut nimic spre energia regenerabilă. Avem centrale pe cărbune şi nu avem nici o intenţie să mergem într-o altă direcţie”, explică expertul de mediu.
Experţii mai spun că România are deja oraşe care au încălcat normele europene cu privire la poluare. Problema poluării în România nu numai că nu dă bine în Uniune dar îţi pune şi sănătatea în pericol
„Un lucru pe care l-am văzut a fost cu Braşov, Iaşi, Bucureşti, aceste trei oraşe au strategie de infringement din partea Comisiei Europene. Foarte mulţi oameni suferă de boli cardio vasculare sau bolile căilor respiratorii din cauza calităţii aerului”, mai spune Magor Csibi.
Cele mai poluate oraşe din România sunt Braşov, Iaşi şi Bucureşti