- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spectacole, focuri de artificii şi jocuri de lasere la deschiderea Expo Shanghai - GALERIE FOTO
Oraşul Shanghai a găzduit vineri seară ceremonia de deschidere a celei mai mari expoziţii universale din toate timpurile, cu focuri de artificii pe malurile fluviului Huangpu, jocuri de lasere şi apă în faţa a aproximativ 20 de lideri străini.
Spectacole, focuri de artificii şi jocuri de lasere la deschiderea Expo Shanghai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ceremonia de deschidere a primei expoziţii organizate de o ţară emergentă a debutat la ora locală 20.10 (15.10, ora României), pentru a simboliza anul 2010, un eveniment despre care preşedintele Hu Jingao a spus că vrea să fie de "neuitat".
Deschiderea a avut două părţi: un spectacol cu dansatori şi cântăreţi, între care doi copii tibetani rămaşi orfani în urma seismului recent din Qinghai, în cea mai mare sală de concerte din lume, în prezenţa a 20 de şefi de stat şi de Guvern şi a 1.000 de spectatori, apoi un spectacol multimedia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Cea de-a doua parte, care a avut ca decor peisajul fluviului Huangpu, de-a lungul locului desfăşurării expoziţiei, a fost spectaculoasă, fără a putea rivaliza cu ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, care a uimit întreaga planetă.
Lasere, focuri de artificii, un ecran gigantic şi jocuri de apă au iluminat peisajul. Circa 16.000 de baloane mici de culoare roşie, lansate pe apă, au format un covor roşu, deschizând calea unei parade de nave arborând drapele ale ţărilor participante.
Pe Bund, loc mitologic situat în avalul fluviului, mii de persoane s-au adunat pentru a privi luminile spectacolului.
Publicul va putea, începând de sâmbătă dimineaţă, să viziteze pavilioanele acestei expoziţii care bate toate recordurile în privinţa suprafeţei locului unde se desfăşoară (peste cinci kilometri pătraţi), numărului de ţări participante (189) şi al vizitatorilor (circa 100 de milioane).
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care, alături de soţia sa Carla, încheie la Shanghai o vizită de reconciliere în China, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care s-a deplasat în pofida crizei din Grecia, şi numeroşi şefi de stat africani, între care congolezul Denis Sassou Nguesso şi gabonezul Ali Bongo Ondimba, au asistat la ceremonia de deschidere.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, premierul olandez Jan Peter Balkenende şi numărul doi în ierarhia regimului nord-coreean, Kim Yong-Nam, au fost prezenţi de asemenea la Shanghai.
China vrea ca expoziţia să fie o expunere a puterii sale, în vreme ce Shanghai, după mulţi ani de pregătire şi investiţii în valoare de 40 de miliarde de euro, potrivit presei, uimeşte în continuare prin imaginea sa de oraş ambiţios şi deschis faţă de lume.
Dar provocarea este majoră, în special pentru a asigura securitatea timp de şase luni şi pentru circa 100 de milioane de vizitatori, în proporţie de 95 la sută chinezi.
În total, 189 de ţări de pe toate continentele şi 57 de organizaţii participă la expoziţie, cu pavilioane pe care le expun arhitecţi internaţionali şi chinezi, între care unele bat recorduri, precum cel al Marii Britanii, ce prezintă tije acrilice care sunt puse în mişcare de vânt şi captează lumina.
Însă complexul este dominat de pavilionul Chinei, cu suprafaţa sa impozantă şi acoperişul său format dintr-o piramidă inversată de culoare roşie.
După-amiază, Nicolas Sarkozy a inaugurat pavilionul francez, consacrat "oraşului senzual", unde Franţa se prezintă ca fiind o ţară a culturii şi romantismului şi unde va organiza căsătorii.
Cu sloganul "O viaţă mai bună, un oraş mai bun", expoziţia de la Shanghai pune în valoare o civilizaţie urbană a dezvoltării durabile în care tehnologiile ecologice sunt valorificate: panouri solare, recuperarea apei de ploaie şi mijloace de transport electrice.
Deşi ambianţa a fost "armonioasă", organizaţiile pentru drepturile omului au denunţat cenzurarea disidenţilor pentru a nu perturba evenimentul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO