Spectaculos. Telescopul James Webb a capturat imagini cu 19 galaxii spiralate

  • Telescopul James Webb a capturat imagini care oferă detalii despre formarea timpurie a stelelor.
  • Telescopul spaţial Hubble stă la baza extinderii colectării noilor date de către Webb.
Urmărește
548 afișări
Imaginea articolului Spectaculos. Telescopul James Webb a capturat imagini cu 19 galaxii spiralate

Sursa foto: NASA

Potrivit Reuters, imaginile au fost făcute publice luni de către o echipă de oameni de ştiinţă implicaţi într-un proiect numit Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS), care funcţionează în cadrul mai multor observatoare astronomice importante.

Cea mai apropiată dintre cele 19 galaxii se numeşte NGC5068, aflată la aproximativ 15 milioane de ani-lumină de Pământ, iar cea mai îndepărtată este NGC1365, care se află la aproximativ 60 de milioane de ani-lumină de Pământ.

Noile date colectate relevă o nouă imagine asupra formării stelelor

Noile observaţii au provenit de la Camera în infraroşu apropiat (NIRCam) şi de la Instrumentul în infraroşu mediu (MIRI) al lui Webb, arătând aproximativ 100.000 de roiuri stelare şi milioane sau poate miliarde de stele individuale.

,,Aceste date sunt importante, deoarece ne oferă o nouă perspectivă asupra celei mai timpurii faze de formare a stelelor", a declarat, pentru Reuters, astronomul Thomas Williams de la Universitatea din Oxford, care a condus echipa de procesare a datelor din imagini.

Imaginile le permit oamenilor de ştiinţă să rezolve pentru prima dată structura norilor de praf şi gaz din care se formează stelele şi planetele la un nivel înalt de detaliu în galaxiile de dincolo de Marele Nor al lui Magellan şi Micul Nor al lui Magellan, două galaxii considerate sateliţi galactici ai vastei Căi Lactee.

,,Imaginile nu sunt doar impresionante din punct de vedere estetic, ci spun şi o poveste despre ciclul de formare a stelelor şi feedback-ul", a declarat astronomul Janice Lee de la Space Telescope Science Institute din Baltimore, cercetător principal pentru noile date.

Telescopul spaţial Hubble, bază pentru extinderea cercetării cu James Webb

Telescopul spaţial Hubble, lansat în 1990 şi încă operaţional, l-a examinat în principal la lungimi de undă optice şi ultraviolete. Observaţiile lui Webb se bazează pe cele ale lui Hubble.

,,Folosind Hubble, vedeam lumina stelară din galaxii, dar o parte din lumină era blocată de praful galaxiilor", a declarat astronomul Erik Rosolowsky de la Universitatea din Alberta. ,,Cu ajutorul vederii lui Webb în infraroşu, putem vedea prin acest praf pentru a vedea stelele din spatele şi din interiorul prafului care le învăluie”, a mai adăugat acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici