- Home
- Externe
- ANKARA, (21.12.2016, 20:51)
- Mihai Draghici
Speculaţii în Turcia privind legăturile asasinului ambasadorului. Procurorii întreabă de ce acesta nu a fost arestat
Procurorii turci încearcă să afle de ce asasinul ambasadorului Rusiei nu a fost capturat în viaţă de forţele speciale, pe fondul speculaţiilor că s-ar încerca ascunderea legăturilor acestuia, însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lăudat intervenţia poliţiei.
Urmărește
6433 afișări
Speculaţii în Turcia privind asasinul ambasadorului . Procurorii întreabă de ce nu a fost arestat
Conform agenţiei de presă Anadolu, procurorii turci anchetează de ce forţele speciale turce care au intervenit nu l-au capturat în viaţă pe Mevlut Mert Altintas.
Forţele speciale argumentează că teroristul refuza să se predea şi continua să tragă spre agenţii forţelor speciale. Iniţial, forţele speciale au tras spre picioarele asasinului, dar acesta ar fi continua să tragă cu pistolul deşi era imobilizat la podea.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a luat apărarea poliţiei. "Există speculaţii privind motivele pentru care nu a fost capturat în viaţă. Amintiţi-vă ce s-a întâmplat la Stadionul Beşiktaş când au încercat să îl prindă în viaţă pe atacator", a declarat Erdogan, referindu-se la dublul atentat comis recent la Istanbul şi soldat cu 44 de morţi şi 150 de răniţi. Una dintre exploziile din Istanbul a fost provocată de un terorist care s-a aruncat în aer în timp ce era înconjurat de poliţie.
Un cameraman al agenţiei Reuters aflat luni în zona în care a fost asasinat ambasadorul rus la Ankara, Andrei Karlov, a declarat că a auzit focuri de armă câteva minute după intervenţia forţelor speciale.
Potrivit agenţiei de presă Anadolu, autorităţile turce au arestat 11 persoane în cadrul investigaţiei privind asasinarea ambasadorului rus. La solicitarea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, o comisie de investigaţii ruso-turcă a fost creată în acest caz, fiind formată din 100 de persoane.
Asasinul ambasadorului Rusiei era membru al mişcării clericului musulman disident Fethullah Gülen, a acuzat miercuri preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. "Criminalul era membru al organizaţiei lui Fethullah Gulen, nu este nevoie să ascundem acest lucru", susţine Recep Erdogan. Administraţia Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe clericul musulman Fethullah Gullen, un fost aliat mutat în SUA după ce a căzut în dizgraţie, că a organizat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. Fethullah Gullen a respins acuzaţiile.
În paralel, Kremlinul a avertizat că nu trebuie trase concluzii privind moartea ambasadorului Andrei Karlov, cerând eforturi pentru identificarea celor care au comandat atentatul. "Investigaţia ruso-turcă este operaţională. Sperăm că, mai devreme ori mai târziu, criminalii vor fi identificaţi", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.
Alianţa islamistă Jaish al-Fatah, din care face parte Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida, dar şi grupuri insurgente siriene, a revendicat, miercuri, asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, relatează ziarul Al-Youm Al-Sabea.
Fostul agent de poliţie care l-a asasinat pe ambasadorul Rusiei în Turcia era membru al Frontului al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, au declarat surse citate de site-ul israelian de informaţii militare DEBKAfile. Mevlut Mert Altinas, un fost agent al poliţiei turce care avea 22 de ani, s-a apropiat din spate de ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, şi l-a împuşcat de cinci ori pe diplomat în timp ce acesta rostea un discurs la Galeria de Artă contemporană din Ankara. După crimă, individul a strigat: "Noi murim în Alep, voi muriţi aici". Teroristul a adăugat: "Am făcut jurământ de a muri ca martiri..., este un act de răzbunare pentru Siria şi Alep. Până când acolo nu va fi linişte, nu veţi fi în siguranţă. Doar moartea mă va scoate de aici". Fraza rostită conţine fragmente din imnul organizaţiei teroriste Frontul al-Nusra (Jabhat Fateh al-Sham - Frontul pentru Cucerirea Levantului), filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida.
Nu este clar dacă asasinul era membru al dispozitivului de securitate mobilizat de autorităţile turce pentru protejarea ambasadorului Rusiei sau dacă i se permisese intrarea pentru că era cunoscut.
Presa turcă a relatat că asasinul fusese agent de poliţie până în iulie, după care fusese disponibilizat în cadrul anchetei privind tentativa de lovitură de stat care a vizat Administraţia Recep Tayyip Erdogan. Conform unor surse, teroristul reuşise să intre în Galeria de artă cu o legitimaţie falsă de poliţist.
Citeşte şi: SUA vor retroceda Japoniei o mare suprafaţă de teren de pe insula Okinawa. Este cea mai mare retrocedare care a avut loc din 1972
Citeşte şi: Erdogan: Asasinul ambasadorului rus era membru al mişcării lui Gülen. Rusia continuă verificările
Citeşte şi: Uniunea Europeană dispune intensificarea controalelor de arme, pe fondul riscului terorist
Citeşte şi: Grupul Jaish al-Fatah, asociat cu Al-Qaida şi cu rebelii sirieni, revendică uciderea ambasadorului rus
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe