Spionajul militar bulgar îşi deschide arhivele din perioada comunistă

Arhive aparţinând Serviciului de Informaţii al Apărării (DIS), agenţia militară bulgară de spionaj, urmează să fie predate Comisiei pentru studierea arhivelor securităţii.

Urmărește
381 afișări
Imaginea articolului Spionajul militar bulgar îşi deschide arhivele din perioada comunistă

Spionajul militar bulgar îşi deschide arhivele din perioada comunistă (Imagine: HEPTA)

Însă datele nu vor include nume ale unor agenţi străini afiliaţi DIS, relatează site-ul Novinite.com.

Anunţul a fost făcut miercuri seara de către ministrul Apărării Nikolai Nencev, imediat după ce a semnat documentul. El a subliniat că este necesar ca bulgarii să cunoască mai bine evenimentele din perioada "socialistă".

"Este necesar ca societatea bulgară să ştie totul despre această perioadă şi să nu mai permită să se repete vreodată", a declarat ministrul citat de Dnevnik.bg.

Nencev este unul dintre cei mai aprigi promotori ai remanierii structurilor de informaţii militare, apreciind că prezenţa a numeroşi agenţi din perioada comunistă în cadrul acestora reprezintă un motiv de îngrijorare.

Ministrul l-a înlocuit din funcţie, la începutul acestui an, pe directorul DIS, evocând nevoia amplificării interoperabilităţii serviciului cu cele similare din cadrul NATO.

Predând documentele Comisiei, Nencev face primul pas către "dezvăluirea" conţinutului acestora. Comisia urmează să publice nume, pseudonime şi alte informaţii relevante despre foşti agenţi, după ce studiază materialele preluate.

Oficiali din cadrul DIS au avertizat că predarea materialelor ar putea conduce la divulgarea unor agenţi străini care au operat în Bulgaria şi că există riscul ca viaţa să le fie pusă în pericol.

Însă Nencev a minimalizat aceste îngrijorări, oferind garanţii că nu vor fi dezvăluite nume de agenţi străini.

Numele oficial al Comisiei este "Comitetul pentru divulgarea documentelor şi anunţarea afilierii cetăţenilor bulgari la Securitatea de stat şi Serviciile de Informaţii ale Armatei Naţionale Bulgare".

Preşedintele Comisiei Evtim Konstandinov a declarat joi pentru postul naţional bulgar de Radio BNR că DIS urmează să predea materialele respective cel mai târziu până la sfârşitul anului. Aproximativ 32.000 de dosare urmează să fie transferate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici