- Home
- Externe
- LONDRA, (08.07.2014, 07:53)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spionii ruşi la Cambridge din anii '40 erau "alcoolici" şi "incompetenţi"
Spionii ruşi care operau în Marea Britanie la sfârşitul anilor '40 erau "alcoolici" şi "incompetenţi", dezvăluie documente transmise autorităţilor britanice de un fost arhivist al KGB în 1992 şi date publicităţii pentru prima dată luni, la Cambridge, relatează AFP.
Urmărește
528 afișări
Spionii ruşi la Cambridge din anii '40 erau "alcoolici" şi "incompetenţi" - arhivă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
La Churchill Archive Center din Cambridge, vizitatorii pot de acum să consulte 19 mape cu documente colectate de Vasili Mitrohin, arhivist al serviciilor secrete ruse între 1972 şi 1984. În această colecţie de arhive - cea mai completă din istoria spionajului de după FBI-ul american - apar numele a peste 200 de spioni de naţionalitate britanică ce au lucrat pentru KGB.
Printre aceştia se numără un grup de cinci agenţi recrutaţi în anii 1930 la Universitatea Cambridge şi care ocupau diverse posturi în serviciile de informaţii interne (MI5) şi externe (MI6) britanice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Documentele realizează un protret deloc flatant al celor cinci membri ai "Cambridge Five". Unul dintre ei, Donald Duart Maclean, este descris ca o persoană "constant alcoolizată" şi "nu prea dotată pentru a păstra secrete".
În timp ce era în stare de ebrietate, el le-a dezvăluit partenerei şi fratelui său că lucrează pentru KGB.
Guy Burgess, şi el aflat "în mod constant sub influenţa alcoolului", a scăpat pe jos dosarele furate de la Ministerul Afacerilor Externe, în momentul în care ieşea dintr-un bar.
Dar arhivele oferă şi o perspectivă a muncii depuse de aceşti agenţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi, apoi, în timpul Războiului Rece. Guy Burgess a reuşit, spre exemplu, să le transmită ruşilor nu mai puţin de 389 de documente secrete în primele şase luni ale lui 1945, precum şi alte 168 în decembrie 1949.
Arhivele lui Mitrohin dezvăluie, de asemenea, că sovieticii amplasaseră ascunzători cu arme uşoare pentru agenţii lor "în jurul principalelor oraşe" ale unor ţări NATO.
"Amploarea şi forţa acestei colecţii ne oferă o perspectivă inedită asupra activităţilor KGB în mare parte din Războiul Rece", explică profesorul Christopher Andrew, primul istoric care a lucrat la aceste arhive şi un prieten vechi al lui Mitrohin, decedat în 2004 la vârsta de 81 de ani.
Dezamăgit de partidul comunist al Uniunii Sovietice, fostul angajat al KGB a profitat de accesul său nelimitat la arhive pentru a lua notiţe şi a face copii ale acestora, înainte de a le transmite ambasadei britanice în 1992.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta