Spionii ruşi sunt mai eficienţi decât armata, spun experţii

  • Agenţiile de spionaj ruseşti au început să se pregătească pentru invazia Ucrainei încă din iunie 2021, se arată într-un raport al Royal United Services Institute (RUSI).
  • Serviciul Federal de Securitate (FSB) a dominat rapid populaţiile din zonele ocupate din Ucraina, adaugă RUSI.
  • Raportul a fost întocmit folosind surse, inclusiv documente capturate.
Urmărește
703 afișări
Imaginea articolului Spionii ruşi sunt mai eficienţi decât armata, spun experţii

Spionii ruşi sunt mai eficienţi decât armata, spun experţii

Cercetătorii spun că FSB a reuşit să descarce hard disk-uri ale computerelor guvernamentale pentru a identifica persoanele pro-Kiev pe care agenţii săi vor să-i aresteze şi să-i interogheze.

Unităţi de război electronic au fost desfăşurate pentru a îndepărta părţile ocupate ale Ucrainei din lumea exterioară pentru a le ajuta să impună controlul, spune RUSI.
 
Potrivit think tank-ului, şeful serviciilor de informaţii externe ruse i-a spus preşedintelui Vladimir Putin că au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti şi a cerut amânarea invaziei. Cererea i-a fost respinsă.
 

Avertisment pentru guvernele occidentale

 
Potrivit BBC, raportul de 39 de pagini, intitulat Lecţii preliminare din operaţiunile neconvenţionale ale Rusiei în timpul războiului ruso-ucrainean, februarie 2022-februarie 2023, are ca scop un avertisment pentru guvernele occidentale cu privire la amploarea operaţiunilor ascunse ale Rusiei pentru a submina o ţară ţintă.
 
Autorul principal al raportului, Jack Watling, subliniază recenta arestare a unui înalt oficial german de informaţii acuzat că a transmis Moscovei informaţii foarte clasificate.
 
Este evident”, spune raportul, „că serviciile speciale ruse au reuşit să recruteze o mare reţea de agenţi în Ucraina înainte de invazie şi că o mare parte din aparatul de sprijin a rămas viabil după invazie, oferind un flux constant de inteligenţă umană forţelor ruse”.
 
Agenţia internă de spionaj a Rusiei, FSB, succesorii moderni ai KGB-ului sovietic, a reuşit să facă acest lucru formând grupuri operaţionale temporare care s-au concentrat asupra oraşelor ţintă precum Melitopol.
 
Pe măsură ce forţele ruse au avansat, ofiţerii FSB au confiscat înregistrările guvernului ucrainean de la sediul local şi au descărcat hard disk-urile computerului, care le-au permis apoi să construiască liste cu cine lucra pentru stat şi unde locuiau.
 

Imaginea de ansamblu

 
Percheziţiile din casă în casă au dus apoi la arestări şi interogatorii în subsoluri. Tortura a fost adesea folosită, spune domnul Watling, nu atât pentru a extrage informaţii, ci mai mult în scopuri de intimidare, pentru a descuraja populaţia să reziste ocupaţiei. Rusia a negat în mod constant mai multe acuzaţii de încălcare a drepturilor omului în Ucraina.
 
Imaginea de ansamblu este că agenţiile de informaţii şi securitate ale Rusiei au obţinut un grad mai mare de succes în Ucraina decât armata sa, care a suferit numeroase eşecuri.
 
Cu toate acestea, şi spionii au avut eşecurile lor. Evaluarea lor iniţială înainte de invazie, dată preşedintelui Putin, a fost că forţele ruse vor fi primite cu braţele deschise şi că guvernul de la Kiev se va prăbuşi rapid. Acest lucru s-a dovedit a fi catastrofal greşit pentru Moscova.
 
Serviciile speciale ruse”, spune raportul, „le lipsesc onestitatea de a raporta cu acurateţe propriile eforturi. Se pare că există o problemă sistemică de supraraportare a succeselor cuiva şi ascunderea slăbiciunilor superiorilor”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici