Spionul georgian demascat de Rusia avea ca scop destabilizarea regiunii

Agentul demascat de serviciul rus de securitate FSB (fostul KGB), care lucra în Caucazul de Nord pentru serviciile secrete georgiene, avea ca scop destabilizarea regiunii, relatează agenţia Interfax, citând o sursă din cadrul FSB.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Spionul georgian demascat de Rusia avea ca scop destabilizarea regiunii

Sediul FSB de la Moscova (Imagine: Mediafax Foto)

Ramzan Turkoşvili, născut în 1974, "cetăţean rus originar din Georgia" şi care locuia în Cecenia, trebuia să "caute" rebeli pentru "a-i finanţa şi a organiza rezistenţa armată" în regiune, afirmă sursa citată.

Acest lucru "confirmă implicarea serviciilor secrete ale Georgiei în activităţi teroriste subversive din Caucazul de Nord", potrivit aceleiaşi surse.

Ministerul georgian de Interne a calificat aceste acuzaţii drept "absurde" şi provocatoare. "Este o acuzaţie absurdă. Provocările ruse devin tot mai agresive", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului georgian de Interne, Şota Utiaşvili.

Potrivit sursei din cadrul FSB, însuşi Turkoşvili a recunoscut că a lucrat pentru serviciile secrete georgiene.

"Trebuia în special să pună în legătură serviciile secrete gerogiene cu membrii activi ai grupărilor ilegale armate de pe teritoriul Rusiei", a precizat sursa.

"El avea ca misiune stabilirea de contacte cu ofiţerii poliţiei rutiere pentru a asigura circulaţia liberă a teroriştilor pe teritoriul republicilor din Caucazul de Nord şi de a culege informaţii privind militarii şi angajaţii instituţiilor de stat pentru a fi recrutaţi de serviciile secrete georgiene", a adăugat acesta.

"Până în prezent (...) defileul Pankisi (Georgia) este folosit de organizaţiile teroriste şi extremiste internaţionale ca bază pentru sprijinirea forţelor teroriste care acţionează în Caucazul de Nord", a precizat sursa.

"Liderii grupărilor teroriste aduc un ajutor material de pe teritoriul Georgiei bandelor care acţionează în Caucazul de Nord, coordonează pregătirile pentru atentate, recrutează tineri musulmani în regiunea Ahmeta pentru activităţi extremiste", a precizat acesta.

În timpul celui de al doilea război ruso-cecen care a început 1999, Moscova a acuzat în mod repetat Georgia că tolerează prezenţa separatiştilor ceceni în valea Pankisi, o regiune situată la nord-est de Tbilisi, la frontiera cu Cecenia.

"Este o încercare ratată de a reactualiza problema defileului Pankisi unde, după cum se ştie, nu mai există de mult extremişti", a replicat Utiaşvili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici