Unităţile medicale din Ucraina şi-au montat generatoare pentru a face faţă bombardamentelor ruseşti care au degradat reţeaua electrică a ţării. Atacurile asupra instalaţiilor electrice au afectat şi alte servicii importante precum furnizarea apei.
Pentru prima dată de la începutul invaziei ruseşti din februarie, patru dintre cele mai mari spitale din capitala ucraineană au rămas fără apă curentă aproape 24 de ore.
Centrul clinic regional din Kiev s-a numărat printre unităţile afectate. Medicii şi asistentele s-au grăbit să transfere cele mai urgente cazuri la spitalele funcţionale. Operaţiile chirurgicale au fost anulate, iar tratamentele vitale, precum dializa, au fost amânate, punând vieţile pacienţilor în pericol.
„Trebuie să fim pregătiţi pentru cel mai rău scenariu. Rusia vorbeşte chiar despre arme nucleare, aşa că trebuie să fim pregătiţi pentru cele mai dificile provocări”, a declarat viceguvernatorul regiunii Kiev, Vitaliy Vlasyuk, pentru CNN.
Forţele ruseşti au lovit infrastructura critică a Ucrainei timp de câteva săptămâni, deteriorând grav reţeaua electrică. Atacurile de luni au fost atât de grave încât pompele de apă din Kiev au încetat să mai funcţioneze.
„Suntem pregătiţi pentru situaţii de urgenţă în fiecare zi şi suntem pregătiţi pentru întreruperi de energie electrică, dar lipsa apei a fost absolut catastrofală pentru noi”, a declarat Daryna Melnyk, director medical la Spitalul Clinic Regional din Kiev.
Spitalul are programate peste 50 de intervenţii chirurgicale într-o zi, dar, în condiţiile în care personalul nu poate să-şi cureţe instrumentele chirurgicale fără apă curentă, pacienţilor care nu reprezentau urgenţe li s-a spus să plece acasă.
„Rusia vrea să ne priveze de componente critice ale vieţii sociale. Dacă oamenii noştri nu sunt ucişi de bombe, ei pot fi privaţi de apă, electricitate şi asistenţă medicală”, a precizat Melnyk.
Sistemul de apă al Kievului a fost reparat, dar personalul spitalului pregăteşte planuri de evacuare pentru următoarele situaţii asemănătoare.