„Codul de Conduită” aprobat joi de liderii grupurilor politice defineşte regulile şi principiile cărora deputaţii europeni li se vor conforma, pentru a evita situaţii de conflicte de interese, inclusiv în contactele cu cele aproximativ 5.000 de grupuri de presiune care gravitează în jurul lor.
Textul prevede că eurodeputaţii vor furniza declaraţii detaliate asupra activităţilor remunerate în afara Parlamentului şi asupra oricărei alte funcţii care i-ar putea pune în situaţie de conflict de interes.
Documentul interzice în mod explicit primirea unor sume de bani sau recompense, în schimbul unor luări de poziţie parlamentare, defineşte reguli pentru acceptarea de cadouri şi stabileşte un cadru pentru foşi deputaţi care au trecut în domeniul activităţilor de lobby.
Un Comtet Consultativ va răspunde interpelărilor deputaţilor şi îl va sfătui pe preşedinte cu privire la sancţiunile de luat în caz de încălcare. Acestea merg de la mustrare şi reţineri financiare, până la retragerea funcţiei parlamentare. Ele vor fi publicate pe site-ul Parlamentului.
Codul, care va fi supus unui vot în plen, după ce va fi examinat de Comisia pentru Afaceri Constituţionale, se inspiră din practicile aflate în vigoare în numeroase parlamente naţionale, subliniază comunicatul.
Un Grup de Lucru a fost creat, la începutul lui aprilie, de preşedintele PE, polonezul Jerzy Buzek, în urma unui scandal care a vizat în martie trei eurodeputaţi.
Înşelaţi de jurnalişti de la săptămânalul britanic Sunday Times, care s-au dat drept membri ai unor grupuri de lobby, cei trei eurodeputaţi au acceptat să depună amendamente la unele proiecte de legi europene, în special în domeniul bancar, în schimbul unor sume de până la 100.000 de euro.