„Mă bucur foarte mult. Este o trezire a conştiinţelor adormite, după aceşti ani de necuviinţă, absenţă a culturii. Milano devenise un oraş mort”, a declarat Giovanna Cardarelli, în vârstă de 55 ani.
Această angajată care se pregăteşte de pensionare nu ezită să compare rezultatul acestor alegeri cu „Eliberarea” de fascişti de către „partizani”.
În Piaţa Domului, centru nevralgic al capitalei economice a ţării, izbucnesc aplauze şi strigăte de bucurie, în timp ce primele estimări, care apar pe un ecran, arată un avans important al candidatului de stânga. „Giuliano, Giuliano”, strigă manifestanţii, unii dintre ei îmbrăţişându-se.
Către ora 15.00 GMT (18.00, ora României), erau prezenţi doar câteva sute de manifestanţi, dar mulţimea, agitând steaguri ale formaţiunilor de stânga, creşte, în aşteptarea lui Pisapia, care urmează să susţină un discurs în faţa susţinătorilor săi, luni seara.
Mulţi dintre ei sunt îmbrăcaţi în portocaliu, culoarea campaniei avocatului care l-a înfrânt pe primarul în exerciţiu, Letizia Moratti, într-un scrutin pe care Silvio Berlusconi l-a prezentat ca pe o miză personală şi un test de popularitate.
„Cetăţenii au înţeles că era necesară o adevărată schimbare. Pisapia este persoana potrivită care să relanseze Milano, care are nevoie de reforme radicale pentru a deveni un oraş protagonist în Europa”, a declarat un student, Emanuele Crespi, în vârstă de 28 de ani.
„Este o persoană căreia nu îi este frică de propria istorie politică”, a adăugat el, referindu-se la angajamentul lui Pisapia în extrema stângă, în tinereţe. În opinia sa, campania dreptei, care a urmărit să îl prezinte ca pe un extremist, „nu a reuşit”.
Venit cu bicicleta, Mario Piccaluga, în vârstă de 33 de ani, care lucrează în domeniul fotografiei, şi-a exprimat mulţumirea faţă de faptul că Pisapia „a pus calitatea aerului pe primul plan”, în contextul în care în oraşul Milano este depăşit, în mod frecvent, nivelul de poluare.
Dar, în opinia acestor milanezi de stânga, victoria lui Giuliano Pisapia este, în primul rând, semnul care anunţă sfârşitul „berlusconismului”.
„Este o avalanşă care va ajunge până la Roma şi care va îndepărta Guvernul de la putere”, şi-a exprimat speranţa Giovanna Cardarelli.
„Este o mare fericire. Sunt 18 ani de când aştept acest moment. Este sfârşitul berlusconismului. Berlusconi adormise oraşul şi ţara”, a declarat William Colognesi, în vârstă de 57 de ani, angajat în domeniul distribuţiei, venit să sătbătorească această victorie împreună cu doi prieteni.
„Oraşul care i-a dat puterea lui Berlusconi i-o ia înapoi. Milano a fost întotdeauna avangarda în Italia. Nu m-ar mira ca acest lucru să aibă un efect de domino, antrenând sfârşitul (guvernării) Berlusconi. Aliaţii săi (Liga Nordului) nu mai cred în el”, este de părere Mario Piccaluga.
Dar Emanuele Crespi este mai circumspect. „Sper, dar cred prea puţin. De prea multe ori am considerat (regimul) Berlusconi ca încheiat, după care a făcut un nou salt”, a spus el.