Stare de ASEDIU în SUA: Uraganul Sandy provoacă deja ploi torenţiale şi inundaţii. Aproximativ 47.000 de persoane au rămas fără electricitate la New York

Nord-estul Statelor Unite este în stare de asediu în apropierea uraganului Sandy, care a provocat deja ploi torenţiale pe litoral, înainte de ajunge pe coastă, paralizând economia şi transporturile.

Urmărește
2094 afișări
Imaginea articolului Stare de ASEDIU în SUA: Uraganul Sandy provoacă deja ploi torenţiale şi inundaţii. Aproximativ 47.000 de persoane au rămas fără electricitate la New York

Stare de ASEDIU în SUA: Uraganul Sandy provoacă deja ploi torenţiale şi inundaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Haosul anunţat a întrerupt campania electorală cu opt zile înaintea alegerilor prezidenţiale.

"Prioritatea este să facem în aşa fel încât să salvăm vieţi", a declarat Barack Obama într-o alocuţiune la Casa Albă, la încheierea unei reuniuni de criză. Întreruperea campaniei sale electorale, într-un moment crucial, îi permite să îmbrace costumul prezidenţial şi să le reamintească americanilor că el este "Commander in chief", fiind departe de inerţia reproşată lui George W. Bush în timpul uraganului Katrina în 2005.

Candidatul republican Mitt Romney a anulat, la rândul său, reuniunile electorale prevăzute începând de luni seara "din respect faţă de milioanele de americani" ameninţaţi de colosala depresiune ale cărei efecte se simt deja de câteva zile în regiunea cu cea mai mare densitate a populaţiei din ţară.

Uraganul, care a provocat deja moartea a 66 de persoane în Caraibi, va atinge coasta americană în jurul orei 20.00 (02.00 ora României), în New Jersey, în apropiere de Atlantic City, potrivit serviciilor de meteorologie, dar efectele sale s-au făcut deja simţite în "Las Vegas-ul coastei de est" în cursul după-amiezii de luni.

De-a lungul digului acestei staţiuni balneare, cazinouri, baruri şi hoteluri care găzduiesc în fiecare an peste 30 de milioane de vizitatori erau baricadate în spatele unor plăci şi saci de nisip. Poliţia a închis toate străzile către oraş, excepţie făcând vehiculele de urgenţă şi jurnaliştii.

Din Connecticut în Virginia, peste 36.000 de consumatori au rămas fără curent electric, o consecinţă a căderii copacilor, potrivit Departamentului Energiei. Mii de angajaţi ai companiilor care furnizează curent electric au fost mobilizaţi, alături de 1.900 de soldaţi ai Gărzii Naţionale.

Porturile şi rafinăriile din regiune au fost închise sau şi-au redus activitatea în mod considerabil.

Ochiul uraganului se afla ora 15.00 (21.00 ora României) la 255 de kilometri sud de New York şi la 140 de kilometri sud-est de Atlantic City, către care se îndreaptă cu o viteză de 44 de kilometri pe oră, potrivit unui buletin al Centrului american de supraveghere a uraganelor (NHC).

Rafale de vânt cu viteze de 150 de kilometri pe oră sunt resimţite pe o rază de aproape 800 de kilometri.

Presiunea atmosferică, deosebit de scăzută, a scăzut şi mai mult, ajungând la 940 de hectopascali, în timp ce presiunea normală este de 1.015 hectopascali, potrivit NHC. Conform serviciilor de meteorologie, întinderea masivă a furtunii, viteza sa redusă de deplasare şi întâlnirea cu un front rece venit din Canada o fac deosebit de periculoasă.

Pe coastă, oceanul este alb din cauza spumei şi ploia cade aproape orizontal, potrivit imaginilor transmise de televiziuni, care au trimis jurnalişti la faţa locului.

"Va fi de durată. Zilele următoare vor fi dificile. Vor muri oameni în timpul furtunii", a anticipat guvernatorul Maryland, Martin O'Malley.

Pe mare, furtuna a provocat pierderea unui velier cu trei catarge, HMS Bounty, o replică a celebrei fregate englezeşti al cărei echipaj s-a revoltat în secolul al XVIII-lea. Paisprezece dintre cei 16 marinari ai săi au fost salvaţi, în timp ce doi sunt în continuare daţi dispăruţi.

Compania Amtrak a suspendat toate legăturile feroviare şi rutiere pe coastă în timp ce aproape 11.000 de zboruri interne şi internaţionale au fost anulate, potrivit site-ului de Internet flightaware.com.

Atmosfera din New York, febrilă de obicei, a alunecat luni într-un calm neobişnuit. Circulaţia mijloacelor de transport în comun a fost suspendată, iar şcolile şi chiar Wall Street au fost închise. Guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a anunţat, de asemenea, închiderea a două dintre cele trei tuneluri din Manhattan din cauza riscului de inundaţii.

În zonele din jurul East şi Hudson River în Manhattan, Brooklyn şi Staten Island, mulţi dintre cei 375.000 de locuitori somaţi să evacueze preferă să se baricadeze în propriile locuinţe.

Aceasta este însă o eroare, potrivit lui Barack Obama, care a făcut apel la prudenţă în alocuţiunea sa. "Ascultaţi de autorităţile locale: când vă spun să evacuaţi, trebuie să evacuaţi. Fără întârziere. Nu staţi să vă gândiţi. Nu discutaţi instrucţiunile care vi se dau", a declarat el.

"Cred că totul va fi bine pentru noi, clădirea noastră poate rezista la viteze ale vântului de 200 de kilometri pe oră", asigură Candace Ruland, o newyorkeză în vârstă de 67 de ani, care a ieşit să facă poze cu apele învolburate în cartierul Battery Park, în sudul Manhattanului.

Ea recunoaşte totuşi că Sandy "este deja mai rău decât Irene", uraganul care în august 2011 a provocat moartea a 47 de persoane.

Pagubele provocate de Sandy ar putea să se ridice la 10-20 de miliarde de dolari, potrivit cabinetului de studii privind gestionarea riscului Eqecat.

Podurile peste East River, inclusiv Brooklyn Bridge, vor fi închise luni începând de la ora locală 19.00 (marţi, 1.00, ora României), a anunţat primarul New Yorkului, precizând că aproximativ 47.000 de persoane au rămas deja fără electricitate înainte de sosirea uraganului Sandy.

Primarul Michael Bloomberg a adăugat că ceea ce este mai rău abia "urmează să vină", în timp ce uraganul Sandy ar urma, în opinia sa, să provoace o creştere a nivelului apei cu până la 3,5 metri în anumite sectoare.

"Nu mai este momentul pentru evacuare. Rămâneţi acasă", a insistat el, adăugând că este "foarte periculos" ca oamenii să iasă din locuinţe, rafalele de vânt atingând între 65 şi 90 de kilometri pe oră.

Bloomberg a mai anunţat că mijloacele de transport în comun rămân închise marţi, dar şi şcolile, şi i-a îndemnat pe locuitorii oraşului să aibă răbdare.

"Va fi nevoie de o zi sau două pentru a ne reveni", a subliniat el.

În statele de coastă din nord-est, guvernatorii au cerut, de asemenea, evacuarea litoralului: "Nu fiţi stupizi, plecaţi", a declarat guvernatorul New Jersey, Chris Christie.

La Boston, ca şi în Philadelphia sau Washington, scenariul este acelaşi. Şcolile şi magazinele sunt închise, iar transporturile publice suspendate. În capitala federală, funcţionarilor şi angajaţilor din districtul Columbia li s-a recomandat să rămână în propriile locuinţe, iar taxiurile cereau luni după-amiază 15 dolari în plus pentru "situaţie de urgenţă".

În faţa Casei Albe, Keith Tay şi fiul său erau flegmatici luni dimineaţa: "Avem timp, prin urmare nu este cu adevărat o problemă", a explicat acest turist britanic.

Sandy ar urma să îşi facă resimţită prezenţa şi în zonele din interiorul continentului. Munţii din West Virginia ar urma să fie acoperiţi cu un metru de zăpadă, în timp ce valurile lacului Michigan, situat la peste 1.000 de kilometri de Atlantic, ar putea ajunge la zece metri înălţime, potrivit serviciului naţional de meteorologie (NWS).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici