Stare de urgenţă în Mongolia

Preşedintele Mongoliei Nambariin Enkhbayar a decretat marţi, la ora locală 23.30 (18.30 ora României), stare de urgenţă pentru patru zile, după izbucnirea violenţelor la Ulan Bator ca urmare a rezultatelor contestate ale alegerilor legislative, a anunţat televiziunea naţională.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Stare de urgenţă în Mongolia

Stare de urgenţă în Mongolia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Opriţi aceste violenţe imediat. Dacă violenţele nu încetează imediat voi fi obligat să iau o decizie fermă", avertizase anterior preşedintele, într-o declaraţie transmisă de televiziunea naţională.

Violenţele au izbucnit marţi seara la Ulan Bator, capitala mongolă, unde mii de manifestanţi au contestat revendicarea de către foştii comunişti a victoriei în alegerile legislative de duminică.

Circa 6.000 de manifestanţi au înfruntat poliţia în preajma sediului Partidului Popular Revoluţionar mongol (PPRM), care a fost devastat de flăcări, potrivit martorilor.

Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc şi a aruncat cu grenade lacrimogene încercând să disperseze mulţimea, exasperată că foştii comunişti au revendicat victoria electorală în timp ce comisia naţională nu a anunţat încă rezultatele.

Manifestanţii, care au aruncat cu pietre în pompieri, au depăşit numeric forţele de ordine. Aceştia au intrat în imobil spărgând geamurile şi au devastat mobilierul.

Circa 60 de persoane au fost rănite şi spitalizate potrivit televiziunii publice.

Guvernul s-a reunit de urgenţă marţi seara, în prezenţa liderilor principalelor partide, PPRM, şi Partidul Democrat. În jurul orei 23.30 (18.30 ora României) mii de persoane au rămas adunate în centru, poliţiştii încearcând în continuare să le îndepărteze.

Înainte de confruntări, premierul Sanjagiin Baya a făcut apel la calm. "Trebuie să aşteptăm rezultatele finale (...) Celălalt partid ne-a acuzat că am cumpărat alegerile, este fals. Scrutinul a fost liber şi corect", a declarat el, acuzând opoziţia de incitare la violenţă.

"Violenţa nu este vina noastră", s-a apărat liderul democrat, Tsakhiagiin Elbegdorj. "Este vina PPRM care a cumpărat aceste alegeri. Acest lucru a înfuriat oamenii", a adăugat el.

Fostul partid comunist, care a condus ţara din 1921 până în 1996, a declarat luni că a câştigat majoritatea în Parlament cu cel puţin de 44 de locuri din cele 76.

Comisia electorală naţională a apreciat însă orice revendicare a alegerilor drept imatură. "Partidele politice anunţă cifre neconfirmate şi se bucură prea de vreme", a declarat unul dintre oficiali, sugerând că rezultatele ar putea fi anunţate marţi.

Un institut de sondare a opiniei publice a anunţat de asemenea victoria PPRM.

În urma alegerilor legislative din 2004, democraţii s-au situat la egalitate cu foştii comunişti, formând în cele din urmă o coaliţie cu aceştia, ceea ce a echivalat cu paralizia politică.

Mongolia, o ţară cu o suprafaţă foarte mare, dar care are numai 2,6 milioane de locuitori, se află la graniţa cu Rusia şi cu China. În trecut, creşterea sa economică a atins 9,9 la sută, graţie în special rezervelor de cupru şi aur.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici