Prima pagină » Știri externe » Marea Britanie a retras invitaţia adresată ambasadorului Siriei la căsătoria princiară

Marea Britanie a retras invitaţia adresată ambasadorului Siriei la căsătoria princiară

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a anunţat joi retragerea invitaţiei ambasadorului Siriei la căsătoria prinţului William şi a lui Kate Middleton, apreciind prezenţa acestuia "inacceptabilă", după reprimarea manifestaţiilor din ţara sa.
Marea Britanie a retras invitaţia adresată ambasadorului Siriei la căsătoria princiară

„Având în vedere agresiunile comise săptămâna aceasta contra civililor de către forţele de securitate siriene, pe care le-am condamnat, ministrul Afacerilor Externe a hotărât că prezenţa ambasadorului sirian la căsătoria princiară este inaceptabilă şi că acesta nu ar trebui să ia parte la ea”, a anunţat Foreign Office, într-un comunicat.

Serviciile regale, întrebate de AFP, au răspuns că „împărtăşesc” această opinie.

Invitaţia adresată ambasadorului Siriei a suscitat o polemică în Marea Britanie, după reprimarea violentă a manifestaţiilor din această ţară contra regimului preşedintelui Bashar al-Assad. De la începutul acestora, la 15 martie, cel puţin 453 de persoane au fost ucise, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului.

Palatul Buckingham, însărcinat cu trimiterea invitaţiilor, împreună cu Foreign Office, a subliniat că toţi reprezentanţii ţărilor cu care Londra întreţine „relaţii diplomatice normale” se numără printre cei aproximativ 1.900 de invitaţi la căsătoria princiară. Această declaraţie explică de ce Libia nu a fost invitată, Marea Britanie efectuând operaţiuni militare pe teritoriul său.

Dar prezenţa diplomatului sirian la căsătoria princiară de vineri a devenit cu atât mai nepotrivită, cu cât acesta a fost convocat, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a i se comunica faptul că Londra consideră „inacceptabilă” utilizarea forţei de către Guvern împotriva manifestanţilor.

Această convocare a fost efectuată în cadrul unei acţiuni comune a mai multor ţări europene, între care Franţa, Italia şi Germania.