- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stare de urgenţă şi numeroşi morţi în timpul protestelor opoziţiei din Kîrgîzstan - VIDEO
Autorităţile din Kîrgîzstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, au declarat stare de urgenţă din cauza protestelor din capitala Bişkek, unde mai multe persoane au murit, iar altele au fost rănite, relatează RIA Novosti.
Stare de urgenţă şi numeroşi morţi în timpul protestelor opoziţiei din Kîrgîzstan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Postul naţional de televiziune şi un post privat şi-au încetat emisia, iar preşedintele Kurmanbek Bakiev a semnat un decret prin care a declarat stare de urgenţă în timp ce, la Bişkek, continuau confruntările între manifestanţi şi forţele de ordine. Angajaţi din cadrul postului naţional de televiziune au declarat că protestatarii au preluat controlul asupra sediului postului, care a fost devastat. Ei afirmă că o parte a personalului a reuşit să scape, în timp ce o altă parte era "blocată" înăuntru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Avocatul poporului, Tursunbek Akun, a încercat să organizeze negocieri cu Guvernul în vederea eliberării liderilor opoziţiei arestaţi marţi şi miercuri, singura solicitare formulată de protestatarii din capitala kîrgîză până în prezent. "Nu putem controla situaţia, atât timp cât aproape toţi liderii opoziţiei au fost arestaţi sau se află sub arest la domiciliu", a declarat Irina Karamuşkina, un parlamentar din cadrul Partidului Social-Democratic, de opoziţie.
Poliţia a apreciat că pe străzile capitalei se află câteva mii de protestatari. Unii au încercat să doboare gardurile ridicate în jurul sediului Guvernului folosind vehicule aparţinând scutierilor, în timp ce alţii, la bordul unui autobuz şi al unui vehicul aparţinând Crucii Roşii, cu geamurile sparte, conduceau în jurul sediului Guvernului. Protestele au început luna trecută, opoziţia acuzând Guvernul kîrgîz de abuzuri de putere, în contextul unui eşec privind stabilizarea şi creşterea economică.
Rusia a făcut apel la autorităţile kîrgîze şi la protestatari să evite violenţa. "Având în vedere că suntem interesaţi ca stabilitatea politică să fie menţinută într-o ţară prietenă, considerăm importantă soluţionarea problemelor rezultate din situaţia politică actuală prin mijloace legale", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko, făcând apel ca ambele tabere să evite "vărsarea de sânge".
Premierul kîrgîz, Daniar Usenov, a declarat că a fost dezamăgit de felul în care presa rusă a relatat despre situaţia din ţara sa, adresând un protest oficial ambasadorului rus. Potrivit unui diplomat rus din Bişkek, ambasadorul a respins demersul premierului. Un înalt oficial guvernamental rus a declarat că Ministerul rus al Afacerilor Externe se opune "falsificărilor recente apărute în media, care încearcă să stabilească o legătură între situaţia din Kîrgîzstan şi o anumită poziţie a Rusiei", potrivit agenţiei.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Bişkek, Usenov a calificat protestele din Talas, unde a fost ocupată o clădire guvernamentală, drept o crimă împotriva statului. "Nu vorbim despre protestele opoziţiei, ci de comiterea unor crime împotriva statului", a declarat premierul.
Activiştii din Narin au declarat că mii de persoane au protestat în faţa clădirii guvernamentale. Unii dintre aceştia ar fi intrat în clădire pentru a vorbi cu guvernatorul, iar poliţia nu a încercat să îi oprească.
Martorii oculari au declarat că protestatarii din Tokmok au ocupat o clădire guvernamentală, iar unii ofiţeri de poliţie au fost răniţi, în timp ce fostul premier, Almazbek Atambayev, a fost arestat la domiciliu. Un jurnalist şi un cameraman de la televiziunea locală StanTV, care îi luau interviu politicianului în momentul în care a sosit poliţia, au fost, de asemenea, reţinuţi dar au fost eliberaţi ulterior, fiindu-le confiscată camera de luat vederi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO