Starea de urgenţă instaurată în urmă cu 19 ani în Algeria a fost ridicatã

Autorităţile algeriene au ridicat, joi, starea de urgenţă decretată în urmă cu 19 ani, dar opoziţia care cerea acest lucru rămâne hotărâtă să organizeze o nouă manifestaţie sâmbătă pentru schimbarea regimului.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului Starea de urgenţă instaurată în urmă cu 19 ani în Algeria a fost ridicatã

Starea de urgenţă instaurată în urmă cu 19 ani în Algeria a fost ridicată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decretul, care datează din 23 februarie, a fost publicat în Monitorul Oficial joi. El ridică o măsură instaurată la 9 februarie 1992 pentru a lupta împotriva gherilei islamiste.

Unul dintre principalii lideri ai opoziţiei, Said Sadi, care conduce Adunarea pentru Cultură şi Democraţie (RCD), a calificat această măsură drept o "manevră".

"Este o manevră, deoarece starea de urgenţă este menţinută în capitală", a afirmat el prin telefon, referindu-se la interdicţia de reuniune pe străzile din Alger, o măsură adoptată în 2001, în urma unei demonstraţii sângeroase la Kabyles.

Sadi a reiterat că toată Coordonarea naţională pentru schimbare şi democraţie (CNCD, înfiinţată la 22 ianuarie) este hotărâtă să schimbe sistemul politic, aşa cum s-a întâmplat în Tunisia şi Egipt.

"Suntem hotărâţi să schimbăm regimul şi în fiecare săptămână vor avea loc marşuri", a afirmat el, în pofida dezertării recente a unora dintre membrii CNCD.

Două manifestaţii precedente, la 12 şi 19 februarie, au fost blocate de un formidabil cordon al poliţiei, în timp ce autorităţile încercau să dezamorseze situaţia prin măsuri sociale şi economice.

Preşedintele Abdelaziz Bouteflika a promis la 3 februarie ridicarea stării de urgenţă, pe care o cerea opoziţia, dar şi măsuri în privinţa locurilor de muncă, locuinţelor şi luptei împotriva corupţiei. Acesta a fost un răspuns la multiplele mişcări ale şomerilor şi persoanelor nevoiaşe care s-au soldat cu cinci morţi şi peste 800 de răniţi la începutul lui ianuarie.

Totuşi, militarii vor păstra o parte din prerogativele de care dispun în virtutea stării de urgenţă pentru a continua lupta antiterorism, potrivit unei noi legi. Astfel, ei vor rămâne în prima linie împotriva islamiştilor care continuă să atace, cum s-a întâmplat recent în Sahara, unde au răpit o turistă italiană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici