„Nu putem accepta un acord slab precum cel de la Minsk, pe care Rusia îl poate încălca cu uşurinţă. În schimb, orice acord trebuie să fie susţinut de putere. Fiecare naţiune trebuie să contribuie la asta în cel mai bun mod posibil, cu sprijin, dar toate asumându-şi responsabilitatea de a acţiona”, a declarat, duminică seara, premierul Starmer.
El a mai spus că s-a convenit asupra unor măsuri importante. „În primul rând, vom menţine fluxul de ajutor militar şi vom înteţi presiunea economică asupra Rusiei pentru a consolida Ucraina acum. În al doilea rând, am convenit că orice pace durabilă trebuie să asigure suveranitatea şi securitatea Ucrainei”.
Starmer a precizat că Ucraina trebuie să fie la masa negocierilor.
„În al treilea rând, în cazul unui acord de pace, vom continua să consolidăm capacitatea defensivă proprie a Ucrainei pentru a descuraja orice invazie viitoare”, a mai spus el.
Premierul britanic a anunţat, „în al patrulea rând”, că se vrea dezvoltarea unei coaliţii a celor care doresc să apere un acord în Ucraina şi să garanteze pacea.
„Regatul Unit este pregătit să sprijine acest lucru, cu bocanci la sol şi avioane în aer”, a precizat, de asemenea, Starmer.
Totuşi, oficialul britanic a recunoscut că este nevoie de sprijinul SUA: Colaborăm cu SUA în acest sens, după întâlnirea mea cu preşedintele Trump de săptămâna trecută. Şi permiteţi-mi să fiu clar, suntem de acord cu preşedintele cu privire la nevoia urgentă a unei păci durabile. Acum, trebuie să o realizăm împreună”.
Totodată, premierul a anunţat că liderii se vor întâlni din nou „foarte curând”, adăugând că „ne aflăm astăzi la o răscruce în istorie. Acesta nu este momentul pentru mai multe discuţii. Este timpul să acţionăm. Este timpul să facem un pas înainte şi să conducem. Şi să ne unim în jurul unui nou plan pentru o pace justă şi durabilă. Vă mulţumesc”.
Un total de 19 lideri mondiali s-au reunit la Lancaster House pentru a discuta despre securitatea Europei, printre care şi preşedintele interimar român, Ilie Bolojan.