Statele europene de la Marea Mediterană se tem că războaiele din Orientul Mijlociu vor crea un nou val de migranţi

Liderii din nouă ţări europene din jurul Mării Mediterane s-au întâlnit vineri în Cipru pentru a discuta despre conflictele din Orientul Mijlociu, despre care se tem că vor putea produce o nouă criză a migraţiei şi le vor ameninţa propria securitate.

Urmărește
178 afișări
Imaginea articolului Statele europene de la Marea Mediterană se tem că războaiele din Orientul Mijlociu vor crea un nou val de migranţi

Şefilor de stat sau de guvern din Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru, Malta, Slovenia şi Croaţia li s-a alăturat regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, pentru întâlnirea de o zi din oraşul cipriot Paphos.

La summit este prezentă şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„La doar câţiva kilometri distanţă de Cipru, avem un război. Avem o situaţie dificilă”, a declarat preşedintele insulei, Nikos Christodoulides, în deschiderea summitului.

Ţări precum Italia, Grecia şi Spania sunt principalele puncte de sosire în UE pentru migranţii strămutaţi de război sau care fug de sărăcie, aproximativ 55.000 de persoane traversând Mediterana în primele şase luni ale anului, conform datelor UE.

Bombardamentele în curs de desfăşurare ale Israelului asupra Fâşiei Gaza, extinderea războiului împotriva Hezbollah în Liban şi atacul Iranului cu rachete asupra Israelului au stârnit temeri cu privire la un conflict regional mai amplu, care ar avea un impact major asupra fluxurilor de migranţi, precum şi asupra securităţii şi economiei Europei.

Alte puncte de pe agenda reuniunii de vineri din Cipru includ coordonarea pe teme precum incendiile forestiere, competitivitatea UE şi relaţiile bilaterale UE-Iordania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici