Statele membre UE au mandatat CE să negocieze cu SUA eliminarea vizelor
Ambasadorii celor 27 de state membre "tocmai s-au pus de acord în unanimitate, la cererea noastră, cu privire la liniile directoare comune pentru a lansa discuţii preliminare cu Statele Unite pe baza acestei abordări comune", a declarat comisarul pentru Justiţie, Franco Frattini.
"Am stabilit un plan destul de bun privind maniera de a conduce negocierile care vor avea loc în această seară şi mâine cu Statele Unite", a apreciat ministrul sloven de Interne, Dragutin Mate, a cărui ţară asigură preşedinţia UE până în iunie.
Frattini şi Mate îl vor întâmpina la Brdo, în apropiere de Ljubljana, pe secretarul american de Interne Michael Chertoff, special pentru a deschide negocierile.
Bruxelles-ul speră să ajungă la un acord global de eliminare a vizelor cu Statele Unite pentru toate statele membre ale UE până la sfârşitul lui 2008.
Dar în pofida acestui mandat de negociere în numele celor 27 de ambasadori, Estonia şi Letonia au semnat miercuri protocoluri separate de acord cu Washingtonul pentru a obţine eliminarea vizelor pentru cetăţenii lor. Gestul a sfidat competenţa Comisiei şi apelurile acesteia la ordine în acest dosar, după ce Cehia a semnat un acord similar la sfârşitul lui februarie.
Această ruptură a unităţii europene a suscitat discuţii aprinse între statele membre. Polemica ar putea afecta summitul european care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles, potrivit unui diplomat.
Odată cu Lituania, Slovacia şi Ungaria speră să semneze la rândul lor "cât mai repede", un protocol de acord cu Washingtonul privind vizele, potrivit unui diplomat lituanian.
Dintre statele membre UE, 12 sunt în continuare supuse regimului de intrare a cetăţenilor lor în Statele Unite pe baza vizelor: Grecia, împreună cu alte 11 state, majoritatea foste comuniste, integrate în UE după 2004. Slovenia este singura dintre noile membre care beneficiază deja de eliminarea vizelor.
UE se aşteaptă ca negocierile de săptămâna aceasta cu Statele Unite să fie cordiale, dar "dificile", referitor la eliminarea vizelor pentru statele membre, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini.
"Ne aşteptăm la discuţii cordiale, dar dificile în general, întrucât trebuie să apărăm valorile şi principiile europene", a declarat Frattini la sosirea în Slovenia.
Această întâlnire va "pregăti calea discuţiilor (…) cu Statele Unite privind problema cunoscută a eliminării vizelor", a adăugat el.