Statele membre UE, încurajate să îşi deschidă piaţa muncii pentru români şi bulgari

Numărul imigranţilor români şi bulgari în Europa nu a înregistrat o creştere semnificativă în 2007, după aderarea ţărilor lor la UE, faţă de anii precedenţi, potrivit unui studiu publicat marţi, care recomandă eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Statele membre UE, încurajate să îşi deschidă piaţa muncii pentru români şi bulgari

Statele membre UE, încurajate să îşi deschidă piaţa muncii pentru români şi bulgari

Numărul românilor şi bulgarilor care încearcă să se mute în alte state UE, după ce ţările lor au devenit state membre, la 1 ianuarie 2007, nu a crescut semnificativ, comparativ cu cifrele anterior aderării lor la blocul comunitar, potrivit unui studiu dat publicităţii de organizaţia non-profit cu sediul la Bruxelles, European Citizen Action Service (ECAS), relatează publicaţia electronică EUObserver.

"Cea mai mare parte a emigrărilor din România şi Bulgaria a avut loc înainte de aderare, iar ca destinaţii au fost preferate ţările de tradiţie, cum ar fi Grecia, Italia, Spania, Portugalia", a explicat marţi directorul ECAS, Tony Venables.

"Restricţiile bazate pe prognozele exagerate referitoare la un aflux al forţei de muncă sau la o deviaţie a mobilităţii ţărilor care îşi deschid piaţa muncii s-au dovedit a fi nefondate", a constatat acesta.

Restricţiile mai pot fi valabile pentru o perioadă de şapte ani, după care, toate statele membre sunt obligate să-şi deschidă piaţa muncii nou-veniţilor. În prezent, 17 dintre cele 27 de ţări europene au impus restricţii totale sau parţiale privind accesul la piaţa muncii, temându-se de valul de imigranţi din România şi Bulgaria. Zece state membre însă, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Suedia, au ridicat orice restricţie pe piaţa muncii.

În raportul ECAS de 50 de pagini, li se recomandă tuturor statelor membre să renunţe la aşa-zisele măsuri tranzitorii cât mai curând posibil, întrucât contravin "spiritului tratatelor fondatoare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici